Rusland: politiek belang speelt geen rol bij boycot Europees varkensvlees

MOSKOU - Eind september moet er duidelijkheid komen over de vermeende importban die het Kremlin hanteert voor varkensvlees uit de EU. Dit nadat het WTO heeft geoordeeld dat Rusland illegale blokkades gebruikt. Rusland is van mening dat de politieke spanningen hierbij geen enkele rol spelen.

Sinds het begin 2014 heeft Rusland de grens gesloten voor varkensvlees uit een gedeelte van de EU. Volgens Russische verklaringen vanwege sanitaire redenen om Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. Hier wordt echter sterk aan getwijfeld. De Europese Commissie is het oneens met de Russische verklaringen en noemt de boycot discriminerend.

De Russische minister van landbouw heeft echter al wel laten weten dat de redenen die de Russen opvoeren voor de importban gewoon rechtvaardig zijn. Sergey Dankvert, woordvoerder namens het Russisch bureau voor Veterinaire en Fytosanitaire Monitoring Service, zegt dat de boycot niet is gegrond op politieke aspecten, aldus de suggestie die vanuit Europa gewerkt wordt. ‘Wij volgens eigen beleid wat betreft de bestrijding van Afrikaanse varkenspest en we maken ons daarom geen zorgen over het WTO oordeel.’
 
Volgens ingewijden komt Rusland eind september met een officiële verklaring naar buiten. De Europese Commissie wil voorlopig geen commentaar geven en geeft aan dat de Russen volgens de regels 60 dagen hebben om met een officiële reactie naar buiten te komen. 




Laatste nieuws