Gebruik van groenten en fruit staat in Europa onder druk

BRUSSEL - De gemiddelde consumptie van groenten en fruit per dag in de Europese Unie lag in 2021 op 364 gram per persoon. Dit was 2% meer dan een jaar eerder. Het gaat om 150 gram groenten en 215 gram fruit. Dat meldt de Europese organisatie voor bedrijven in de groenten- en fruitketen Freshfel Europe. De organisatie houdt er rekening mee dat dit het gebruik in 2022 ongeveer 10% lager uit kan vallen.

Freshfel Europe wijst er op dat de consumptie van groenten en fruit in Europa nog ver onder de door de Wereldezondheidsorganisatie WHO aanbevolen hoeveelheid van 400 gram per dag ligt. Met name de consumptie onder jongeren is laag. Volgens een Eurostat-enquête komt slechts 12% van de consumenten in de Europese Unie tot 5 porties groenten en fruit per dag en eet 33% niet elke dag groenten en fruit.

Onder de moeilijke economische omstandigheden is ook de consumptie onder de bevolking met lage inkomens een punt van aandacht. De laatste consumptietrends geven aan dat het gebruik van groenten en fruit daalt. De koopkracht van consumenten staat onder druk waardoor kooppatronen veranderen. In plaats van premium kwaliteit en biologische producten, zoeken consumenten naar aanbiedingen of ze kopen kleinere hoeveelheden.





Laatste nieuws