Danish Crown: varkensvleesmarkt zwaar onder druk

RANDERS - "De varkensvleesconsumptie staat na een opleving in het najaar van 2022 weer flink onder druk in Europa". Dat geeft CEO Jais Valeur van Danish Crown aan. "Danish Crown voelt dat aan vrijwel alle varkensvleesproducten die het op de markt zet. Ook de export naar Azië zit nog steeds in het slop. Herstel zal nog twee tot drie maanden gaan duren."

De Danish Crown topman zegt dat in zijn beschouwing op de varkensmarkt 2023. "Het lijdt geen twijfel dat de crisis die Europa heeft getroffen als gevolg van de oorlog in Oekraïne ertoe heeft geleid dat consumenten minder of goedkoper kopen. Daarbij is in de eerste drie kwartalen van 2022 de export naar derde landen vanuit de EU met een kwart gedaald, wat overeenkomt met zo'n 5% van de totale Europese varkensvleesproductie.'

Voor de sterk op export gerichte landen zoals Denemarken is deze marktontwikkeling teleurstellend. De Denen kunnen minder afzetten in de EU en op de wereldmarkt. Ongeveer 16% van de Deense varkensproductie (1,5 miljoen vleesvarkens) moet het land proberen op de overvolle Europese markt af te zetten.

Daarmee is Denemarken volgens Valeur erg in het nadeel vergeleken met landen met een sterke binnenlandse markt, zoals Duitsland en Spanje. In deze landen wordt meer dan 70% van de productie van slachthuizen in eigen land afgezet.

De ontwikkelingen in China stemmen de Danish Crown topman ook niet al te optimistisch. De lage consumptie van varkensvlees is duidelijk terug te zien in de Chinese notering, die halveerde de afgelopen maanden ongeveer. Volgens de topman van Danish Crown zal het nog wel een paar maanden duren voordat de consumptie hersteld is en de prijzen weer aantrekken.

Laatste nieuws