7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek

DEN BOSCH - Het kwaliteitshandboek vormt een belangrijke basis voor je voedselveiligheidssysteem. Het opstellen en tussentijds aanpassen van een kwaliteitshandboek is een belangrijke klus voor de kwaliteitsafdeling. Maar hoort dit alleen bij de kwaliteitsafdeling? Normec Foodcare geeft een aantal tips hoe je komt tot een passend kwaliteitshandboek voor je organisatie.

Tip 1: Voor en door medewerkers

Het samenstellen van een kwaliteitshandboek lijkt misschien een klus voor de kwaliteitsafdeling, maar uiteindelijk zijn het de medewerkers op de werkvloer die volgens de procedures en instructies moeten werken. Waarom zou je het kwaliteitshandboek niet samen met hen maken? Plan brainstormsessies in kleine groepen of vraag input tijdens gesprekken op de werkvloer. Door medewerkers te betrekken bij het schrijven en optimaliseren van een kwaliteitshandboek, voelen zij zich gehoord en meer betrokken dan ooit. Het vergroot bovendien de kans dat medewerkers zelf ideeën aandragen voor nieuwe of gewijzigde instructies.

Tip 2: Breng de eisen in kaart

Ga na aan welke eisen het handboek moet voldoen. Allereerst moet je natuurlijk voldoen aan de wettelijke eisen. Daarnaast ben je wellicht in het bezit van een GFSI erkende certificaat zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000 of wil je dit certificaat gaan behalen. Pak dan de certificeringsnorm erbij en ga na aan welke eisen je moet voldoen. Heb je geen idee waar te beginnen? Onze adviseurs helpen je graag op weg of nemen het werk zelfs compleet uit handen.

Tip 3: Maak het jezelf makkelijk

Bedenk op welke manier je het handboek gaat opzetten. Werk je met losse documenten die je organiseert binnen de verkenner op je computer of Cloud opslag? Let in dat geval op dat je bij wijzigingen in documenten ook altijd de relevante verwijzingen aanpast zoals:

  • De inhoudsopgave
  • Versiedatum en -nummer
  • Register van wijzigingen
  • Verwijzingen vanuit andere documenten

Benieuwd naar alle andere tips? Lees de rest van de tips.

 

Bron: Normec Foodcare - partner FoodPro Network

Laatste nieuws