Europese Commissie wil meer bescherming voor leveranciers supermarkten

BRUSSEL - De Europese Commissie wil met een wetsvoorstel een einde maken aan oneerlijke handelspraktijken, zodat 'kwetsbare' boeren, vissers, coöperaties en andere leveranciers van supermarkten meer zekerheid en bescherming krijgen.

De EC wil ook dat supermarkten leveranciers van bederfelijke levensmiddelen op tijd gaan betalen. Ook mogen supermarktbedrijven bestellingen niet meer op het laatste moment annuleren of contracten zomaar veranderen. Bij overtredingen krijgen toezichthouders in de lidstaten de bevoegdheid boetes op te leggen.

Verder mogen onverkochte levensmiddelen volgens de commissie niet zomaar worden teruggestuurd en hoeven leveranciers alleen mee te betalen aan reclamecampagnes als dat is afgesproken.

Uit angst om afnemers te verliezen, zijn sommige leveranciers nu bang om aan de bel te trekken. Daarom komt er wat de commissie betreft ook een vertrouwelijke klachtenprocedure.

De leveranciers hebben nu een zwakkere onderhandelingspositie dan grote supermarktketens en maar weinig andere opties om hun producten aan de man te krigen.

Het nieuwe wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement.

Bron: ANP





Laatste nieuws