Energiebesparing bij verdampen CO2 in de voedingsindustrie?

11-04 06:03 | bron: FoodPro Network Belgium

BRUSSEL - De levensmiddelen- en drankenindustrie zijn enkele grootverbruikers van koolzuurgas of CO2. In de productiecyclus ontstaat bij het verdampen van het vloeibare koolzuurgas koude-energie , die vaak ongebruikt aan de omgeving wordt afgestaan.

Waar wordt gasvormige CO2 onder andere voor gebruikt ?

- Drankenindustrie

Co2 lost makkelijk op in water en geeft de typische frisse smaak en sprankeling.

- Glastuinbouw

CO2 wordt opgeno-men door de planten en bevordert groei van de vrucht of bloem.

- Chemie

CO2 wordt vaak ge-bruikt voor pH –re-geling of kalkoplossend product ipv minerale zuren

Productie, opslag en gebruik van gasvormige CO2

CO2 wordt als bijproduct gerecupereerd uit petrochemische productieprocessen (meststoffenproductie) – fermentatieprocessen (bioethanol productie) en wordt gerecupereerd uit natuurlijke waterbronnen.

Na winning van de CO2 wordt het gas onder-worpen aan verschillende reinigingsprocessen en uiteindelijk naar diepgekoelde vloeibare CO2 omgezet om efficiënt te kunnen stockeren en distribueren. Dit gebeurd in thermisch geïsoleerde tanks of in speciale tanks met een specifieke druk/temperatuursverhouding.

In de meeste productieprocessen dient de diepgekoelde vloeistof (-18°C bij 20 bar  druk) weer omgezet te worden naar de gasvorm voor een efficiënt gebruik van het koolzuurgas. Bij het verdampen ontstaat koude-energie die tot voor kort niet gerecupereerd werd . Een nieuw concept ontwikkeld door Air  Liquide in de Benelux en reeds bij 5 klanten geïmplementeerd.

Recyclen van koude-energie

De vloeibare CO2 wordt over een speciaal ontworpen warmtewisselaar gestuurd om enerzijds te kunnen opwarmen  en te verdampen en anderzijds een te koelen medium afkoelt. Het te koelen medium kan water of een glycolwater mengsel zijn die in de gebruikelijke koelsystemen ingezet worden. 100 kg/u CO2 verdamping => 10kW koelingcapaciteit.

Het concept kan op vele plaatsen binnen de bedrijven geïntegreerd worden , met efficiëntie verhoging en meerwaarde te creëren in concurrentiestrijd. Kan overal ingezet worden waar grote volumes van diepgekoelde vloeibare gassen  in gasvorm dienen gebruikt te worden, dus ook bvb. Van vloeibare stikstof (-196°C).

Meerwaarde van de “Eco-chiller” voor de voedingindustrie

Besparingen

Ø  Geen elektriciteitskosten

Ø  Beperkte vloerruimte

Ø  Optie om de koude-energie te recupereren

Duurzaamheid

Ø  Het gebruik van beschikbare energie ter plaatse

Ø Verlaagde CO2 footprint

Peace of mind

Ø  Geen investeringen

Ø  Air Liquide zorgt van A tot Z voor de uitvoering

Ø  Integratie van be-trouwbare toestellen met weinig risico op shutdown

Ø  Meerdere modules wereldwijd actief, waaronder reeds 5 in de Benelux

Door: Piet de Caluwé – Air Liquide





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
26 mei Lagere winst voor Danish Crown
26 mei Vion wil productiecapaciteit in Duitsland aanpassen
26 mei Waarom digitale transformatie in de voedingsindustrie noodzakelijk en dringend is
26 mei Efficiënter zaden, noten en gedroogd fruit verkopen (video)
25 mei Emmentaler kaas hoeft niet per se uit Zwitserland te komen
25 mei Tony’s Chocolonely kiest voor Aptean Food & Beverage ERP om productie in de geacquireerde fabriek in België te digitaliseren
25 mei Schot’s vishandel investeert in de esthetische Ucrete CS vloer van Master Builders Solutions
24 mei Ook visserijcommissie EU-parlement verwerpt Natuurherstelwet
24 mei Meatable kweekt varkensvlees nu 30 keer sneller dan echt varken
24 mei Brouwers willen dat Europese Commissie ingrijpt na Ierse waarschuwing op alcoholproducten
24 mei Picnic opent nog eens 25 distributiecentra in Duitsland
24 mei Whitepaper | Hoe grote foodbedrijven technologie inzetten om de winstgevendheid te verhogen
24 mei Temperatuurbewaking 8 koelcellen, 2 variabelen, 1 oplossing: TempWeb
23 mei Voorstel om houdbaarheidsdatum van bevroren vlees op Europees niveau te reguleren
23 mei Ajinomoto Omnichem recupereert palladium uit afvalwaterstroom
23 mei Webinar Aptean & Microsoft: De impact van technologie op operationele efficiëntie en financiële veerkracht in de foodindustrie
22 mei 'Vertrek van Mondelez International uit Rusland is erg complex'
22 mei Onderzoek: Britten het meest kwijt voor boodschappen in Europa
22 mei 3 redenen voor end-to-end kwaliteitsbeheer in de voedingsindustrie
19 mei Walmart verhoogt verwachtingen na sterke resultaten
17 mei De top 3 aandachtsgebieden voor het verhogen van de winstgevendheid in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie
17 mei SGS Digicomply (video)
16 mei Oekraïne: kans dat graandeal met Rusland donderdag niet wordt verlengd
16 mei eBook | Hoe food ERP software klanten helpt de stijgende business kosten te overwinnen
16 mei Detecting and Preventing Coffee Fraud
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?