Energiebesparing bij verdampen CO2 in de voedingsindustrie?

29-11 06:01 | bron: FoodPro Network Belgium

BRUSSEL - De levensmiddelen- en drankenindustrie zijn enkele grootverbruikers van koolzuurgas of CO2. In de productiecyclus ontstaat bij het verdampen van het vloeibare koolzuurgas koude-energie , die vaak ongebruikt aan de omgeving wordt afgestaan.

Waar wordt gasvormige CO2 onder andere voor gebruikt ?

- Drankenindustrie

Co2 lost makkelijk op in water en geeft de typische frisse smaak en sprankeling.

- Glastuinbouw

CO2 wordt opgeno-men door de planten en bevordert groei van de vrucht of bloem.

- Chemie

CO2 wordt vaak ge-bruikt voor pH –re-geling of kalkoplossend product ipv minerale zuren

Productie, opslag en gebruik van gasvormige CO2

CO2 wordt als bijproduct gerecupereerd uit petrochemische productieprocessen (meststoffenproductie) – fermentatieprocessen (bioethanol productie) en wordt gerecupereerd uit natuurlijke waterbronnen.

Na winning van de CO2 wordt het gas onder-worpen aan verschillende reinigingsprocessen en uiteindelijk naar diepgekoelde vloeibare CO2 omgezet om efficiënt te kunnen stockeren en distribueren. Dit gebeurd in thermisch geïsoleerde tanks of in speciale tanks met een specifieke druk/temperatuursverhouding.

In de meeste productieprocessen dient de diepgekoelde vloeistof (-18°C bij 20 bar  druk) weer omgezet te worden naar de gasvorm voor een efficiënt gebruik van het koolzuurgas. Bij het verdampen ontstaat koude-energie die tot voor kort niet gerecupereerd werd . Een nieuw concept ontwikkeld door Air  Liquide in de Benelux en reeds bij 5 klanten geïmplementeerd.

Recyclen van koude-energie

De vloeibare CO2 wordt over een speciaal ontworpen warmtewisselaar gestuurd om enerzijds te kunnen opwarmen  en te verdampen en anderzijds een te koelen medium afkoelt. Het te koelen medium kan water of een glycolwater mengsel zijn die in de gebruikelijke koelsystemen ingezet worden. 100 kg/u CO2 verdamping => 10kW koelingcapaciteit.

Het concept kan op vele plaatsen binnen de bedrijven geïntegreerd worden , met efficiëntie verhoging en meerwaarde te creëren in concurrentiestrijd. Kan overal ingezet worden waar grote volumes van diepgekoelde vloeibare gassen  in gasvorm dienen gebruikt te worden, dus ook bvb. Van vloeibare stikstof (-196°C).

Meerwaarde van de “Eco-chiller” voor de voedingindustrie

Besparingen

Ø  Geen elektriciteitskosten

Ø  Beperkte vloerruimte

Ø  Optie om de koude-energie te recupereren

Duurzaamheid

Ø  Het gebruik van beschikbare energie ter plaatse

Ø Verlaagde CO2 footprint

Peace of mind

Ø  Geen investeringen

Ø  Air Liquide zorgt van A tot Z voor de uitvoering

Ø  Integratie van be-trouwbare toestellen met weinig risico op shutdown

Ø  Meerdere modules wereldwijd actief, waaronder reeds 5 in de Benelux

Door: Piet de Caluwé – Air Liquide





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
24 jan 'Bain Capital en Carlyle hebben interesse om Friso van FrieslandCampina over te nemen'
24 jan Aldi stopt samenwerking met Deliveroo in Verenigd Koninkrijk
24 jan Markt voor vleesvervangers over 10 jaar goed voor omzet van 140 miljard euro
24 jan Ethyleenoxide, what’s next?
21 jan Wederom topjaar voor Deliveroo
21 jan Nestlé in de tegenaanval in prijzenconflict met Albert Heijn
21 jan Meer dan ooit is het van belang de juiste man of vrouw aan het roer te hebben
21 jan Correcte gewichtsbepaling dankzij scheefstandcorrectie | Easy Level kantelcompenstie: altijd het juiste gewicht
20 jan Albert Heijn waarschuwt voor tekorten door prijzenconflict met Nestlé
20 jan Unilever blijft bij bod van 50 miljard pond voor consumententak GSK
20 jan Investering van 25 miljoen voor Franse vleesvervangersproducent La Vie
20 jan Webinar: De nieuwste generatie software voor de digitalisering van jouw foodbedrijf
20 jan 8 redenen om voor Ucrete industrievloeren te kiezen (video)
19 jan Metro zoekt koper voor Belgische winkels
19 jan Fevia: 'Omikron heeft behoorlijke impact op Belgische voedingsindustrie'
19 jan De nieuwste generatie ERP software voor de digitalisering van jouw voedselbedrijf
19 jan Waar liggen de risico's binnen voedselveiligheidssystemen?
18 jan Aldi opent eerste kassaloze winkel
18 jan Is vertical farming echt het antwoord op het waarborgen van de voedselzekerheid in de wereld?
18 jan Nature’s Pride investeert in avocado inpakrobot (video)
18 jan Wegen | uitprijzen | etiketteren in de AGF sector (video)
17 jan Walmart wil eigen cryptomunt en NFT’s
17 jan Unilever heeft miljarden over voor consumententak GSK
17 jan Wat is premiumisatie en hoe vormt het de drankenindustrie?
14 jan Lege schappen bij Mere in Verenigd Koninkrijk
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?