Franse minister sommeert voedingsfabrikanten om de prijzen te verlagen

PARIJS - In de verhitte discussies over “graaiflatie” mengt zich nu ook Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën. Wanneer de grote voedingsfabrikanten de prijzen niet verlagen, zal de regering fiscaal ingrijpen, aldus Le Maire.

De aanhoudend hoge voedselinflatie blijft de gemoederen bezighouden. Producenten krijgen het verwijt dat ze de prijzen kunstmatig hoog houden, ook nu de prijzen voor grondstoffen en energie weer dalen. 

De Franse minister van financiën Bruno Le Maire vindt dat de grote voedingsfabrikanten hun prijzen moeten verlagen. “We zullen een inspanning vragen van degenen die de marges maken. Vandaag zijn het de grote voedselproducenten die de marges maken, dus zij moeten meedoen”, aldus Le Maire. Hij wil dat de prijsonderhandelingen met retailers weer geopend worden om de prijzen te laten dalen, aldus Le Parisien.

“Als de voedingsindustrie weigert deze onderhandelingen aan te gaan, wat ik me uiteraard niet kan voorstellen, zullen we alle beschikbare instrumenten gebruiken, waaronder het fiscale instrument, om onterechte marges te recupereren die over de rug van de consument zouden zijn gemaakt.” Ook vraagt de Franse regering aan de supermarktketens om het anti-inflatiekwartaal te verlengen.





Laatste nieuws