Turkije ziet vooruitgang in gesprekken over graandeal Zwarte Zee

ISTANBUL - In de gesprekken over de graandeal die de export van Oekraïens graan over de Zwarte Zee mogelijk maakt is vooruitgang geboekt. Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie. In Istanbul bespraken VN-functionarissen en plaatsvervangende defensieministers van Rusland, Oekraïne en Turkije over de invulling en eventuele verlenging van de afspraken.

De deal werd juli vorig jaar gesloten voor de uitvoer van Oekraïense tarwe, maïs en zonnebloemolie. Rusland dreigt zich nog deze maand terug te trekken uit het akkoord als de problemen met zijn eigen graan- en kunstmesttransporten niet worden opgelost. Het Turkse ministerie liet weten dat de partijen overeenkwamen hun overleg voort te zetten. De deal loop 18 mei af.

De Russische president Vladimir Poetin zou zo nodig op korte termijn met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kunnen spreken over verlenging van de overeenkomst, meldde het Kremlin donderdag. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei een dag eerder dat een verlenging van minstens twee maanden mogelijk is.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws