Milieuactivisten zullen zich ook roeren bij vergadering Unilever

LONDEN - Unilever houdt vandaag in Londen zijn aandeelhoudersvergadering. Net als bij andere bedrijven zoals ING en Ahold Delhaize gaan ook hier milieuactivisten zich roeren. Zij willen een harde bevestiging dat Unilever zijn CO2-uitstoot genoeg terug zal dringen om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen.

De activisten van onder meer Milieudefensie lieten de afgelopen maanden al bij verschillende grote bedrijven van zich horen. Zij vragen de bestuurders van bedrijven dan herhaaldelijk of zij beleid willen maken dat in lijn is met Parijs, wat neerkomt op een absolute reductie van de CO2-uitstoot van 45% in 2030 ten opzichte van 2019. Tot nu toe zeiden alleen bouwer BAM en automaker Stellantis dat te doen.

Milieudefensie, die ook afreist naar Londen voor de vergadering van Unilever, wil het antwoord op de vraag gebruiken bij eventuele rechtszaken. De organisatie won al eerder van Shell in de rechtszaal en dreigt ook bij andere grote bedrijven met juridische stappen.

Maar het herhaaldelijk vragen levert ook wrevel op bij andere aandeelhouders die het over andere zaken willen hebben. Zo is er bij Unilever al langer een deel van de aandeelhouders dat vindt dat het bedrijf zich te veel bezighoudt met maatschappelijke doelen en daardoor niet genoeg winst maakt. De activistische aandeelhouder Nelson Peltz hoort bij die groep. Hij wordt tijdens de aandeelhoudersvergadering voorgedragen als bestuurder, vergelijkbaar met commissarissen bij veel Nederlandse bedrijven.

Ook FrieslandCampina-topman Hein Schumacher krijgt zo'n rol als de aandeelhouders instemmen. Schumacher treedt op 1 juni in dienst bij Unilever als beoogd nieuwe topman. Hij neemt het roer bij Unilever een maand later over wanneer topman Alan Jope vertrekt.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws