Rusland en Verenigde Naties onderhandelen over graanakkoord

GENEVE - Vertegenwoordigers van Rusland en de Verenigde Naties zijn maandag in Genève begonnen aan onderhandelingen over een nieuwe verlenging van de graandeal. Oekraïne kan dankzij dit akkoord tijdens de oorlog graan via de Zwarte Zee exporteren.

Het akkoord tussen Rusland en Oekraïne werd in juli gesloten met hulp van Turkije en de VN. De afspraken werden in november na moeizame onderhandelingen verlengd tot 18 maart. Wanneer geen van de betrokken partijen dwarsligt blijft het graanakkoord ook na die datum geldig.

VN-chef António Guterres reisde vorige week naar Kyiv om bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan te dringen op een "cruciale" verlenging van de afspraken. Door de overeenkomst konden de prijzen van voedingsmiddelen wereldwijd dalen. Oekraïne is net als Rusland een belangrijke producent van graan.

Het graanakkoord wordt gezien als een van de weinige diplomatieke successen sinds het uitbreken van de oorlog ruim een jaar geleden. In de eerste maanden hielden Rusland en Oekraïne nog overleg over vrede, maar de onderhandelingen liepen vast en werden vervolgens niet meer hervat. Beide partijen zien elkaars voorwaarden voor vrede als onaanvaardbaar.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws