Vleesvervangers op basis van eiwitten uit gras

GIESSEN - Met eiwit uit gras vleesvervangers ontwikkelen. Dát is het doel van de samenwerking tussen het Brabantse familiebedrijf Schouten Europe en het Noord-Limburgse Grassa. Graseiwit is een geschikt alternatief voor soja, een ingrediënt dat nu vaak in vleesvervangers wordt gebruikt. Grassa en Schouten gaan de komende jaren de toepassingsmogelijkheden van graseiwit in vleesvervangers, onderzoeken en testen. Dat meldt Schouten Europe.

“Graseiwit heeft een enorme potentie”, vertelt Rieks Smook, directeur van Grassa. “Gras brengt 2,5x zoveel eiwit op per hectare in vergelijking met soja. De beschikbaarheid van gras is uitstekend. Het graseiwit is een hoogwaardig, lokaal en schaalbaar alternatief voor soja. Ten opzichte van andere eiwitbronnen zorgt het voor een enorme reductie van de CO2 voetafdruk.”

“Een koe zet slechts 30 procent van het graseiwit om in melk en vlees. Zeventig procent wordt omgezet in mest. Grassa haalt vooraf een deel van die overtollige eiwitten uit het gras. Het restproduct, ontsloten gras, eet de koe. Zo wordt het eiwit dat in gras zit, optimaal benut”, vervolgt Smook.

Naast dat er 50% meer eiwit van dezelfde hectare land wordt gewonnen, wordt ook het stikstofprobleem aan de bron aangepakt. De import van soja wordt vervangen door graseiwit en door minder eiwit in het ontsloten gras, stoten de koeien minder stikstof (ammoniak) uit.



Eiwittransitie

Met de term eiwittransitie wordt de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar (meer) plantaardige en alternatieve eiwitten bedoeld. “Als pionier en innovator in de markt van vleesvervangers, zijn wij steeds op zoek naar interessante eiwitbronnen die bij kunnen dragen aan die eiwittransitie”, aldus Henk Schouten, eigenaar van Schouten Europe.

“Eiwit uit gras vinden wij zeer interessant”, vervolgt Schouten. “Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in onze producten. Het partnership met Grassa is daarom een mooie stap voor ons bedrijf. Onze productontwikkelaars zullen de komende jaren samen met Grassa de toepasbaarheid van graseiwit in vleesvervangers onderzoeken.’’

Rieks Smook van Grassa: “We hebben al partnerships binnen de diervoedersector en zijn heel blij dat we met Schouten Europe een exclusieve partner hebben gevonden voor de toepassing van graseiwit in humane voeding.”

Nationale Eiwitstrategie

Om in de behoefte aan plantaardig eiwit te voorzien, wil de Europese Unie minder afhankelijk worden van de import van eiwitrijke gewassen als soja, en meer zelfvoorzienend worden. De Europese Commissie heeft in 2018 de lidstaten opgeroepen om een nationale eiwitstrategie vorm te geven. Volgend op het eiwitrapport van de Europese Commissie heeft de Nederlandse overheid in 2020 De Nationale Eiwitstrategie voor Nederland gepresenteerd.

Schouten startte in 1990 als pionier met de ontwikkeling van vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten. Het bedrijf vermarkt inmiddels één van de meest uitgebreide en gevarieerde assortimenten ter wereld en levert haar vlees- en visvervangers, onder private label, in meer dan 50 landen. Ook ontwikkelt het bedrijf veel producten op basis van klantvraag

Lees meer op de website van Schouten Europe

 

Foto: Henk Schouten (links) en Rieks Smook (Grassa) beklinken de samenwerking met een handdruk



Laatste nieuws