Franse regering overweegt invoering van een ‘anti-inflatiemandje’

PARIJS - Omdat de prijzen van voedsel maar blijven stijgen, overweegt de Franse regering de invoering van een ‘anti-inflatiemandje’ met circa 20 heel goedkope basisproducten. Grote supermarkten in Frankrijk zouden deze producten bijna tegen kostprijs moeten aanbieden. Het gaat dan om hygiëneproducten voor baby’s en volwassenen en daarnaast om verse producten, zuivel en pasta. In Griekenland bestaat een dergelijk mandje al.

De gesprekken tussen de Franse regering en de supermarktketens over het plan zitten nog in een beginstadium. Het is dus nog onzeker of ze tot een akkoord komen. De verantwoordelijke Franse minister Grégoire heeft aangegeven voorlopig in te zetten op vrijwillige toezeggingen van grote supermarktketens en niet op het afdwingen van medewerking via nieuwe wetten en regels.

Het Franse initiatief is geïnspireerd op een soortgelijk systeem dat in november in Griekenland is ingevoerd, waar de prijzen van basisvoedingsmiddelen in een jaar tijd met 50% zijn gestegen. Daar bestaat het inflatiemandje uit ruim 50 producten en is het systeem bij wet verplicht. Supermarkten in Griekenland die niet meedoen, riskeren een boete van 5.000 euro.





Laatste nieuws