Danone gaat methaanuitstoot verminderen

PARIJS - Danone belooft de uitstoot van methaan, die gelinkt is aan de zuivelproductie, met 30% te verminderen tegen 2030. Danone is naar eigen zeggen het eerste voedingsbedrijf ter wereld dat een dergelijk doel stelt. België vervult in het ambitieuze project een pioniersrol.

Tussen 2018 en 2020 had het zuivelbedrijf de emissie van methaan al met ongeveer 14% verminderd. ​Nu legt Danone de lat nog hoger. De uitstoot van methaan moet tegen 2030 met 30% verminderen. Die ambitie is onderdeel van de inspanningen van Danone om de klimaatopwarming tot 1,5°C te beperken.

Methaan vertegenwoordigt 25% van de broeikasgassen die Danone wereldwijd uitstoot en is (nog) veel schadelijker dan CO2. Een vermindering van de methaanuitstoot heeft dan ook gelijk voordelen voor het klimaat, die verder gaan dan wat louter een vermindering van de CO2-emissie zou bewerkstelligen, aldus Danone.

De zuivelproductie vertegenwoordigt 8% van de door de mens veroorzaakte methaanuitstoot, als onderdeel van landbouw- en veeteeltactiviteiten die samen goed zijn voor zo’n 40% van de wereldwijde methaanemissies.

België speelt een sleutelrol in het behalen van de doelstellingen. Een testproject met het veevoederingrediënt Bovaer (een merk van DSM) leidde tot veelbelovende resultaten. De koeien stoten flink minder methaan uit, terwijl de kwaliteit en samenstelling van de melk onveranderd bleef. De komende jaren zal de methaanuitstoot van de veestapel daardoor tussen 20 à 40% dalen, aldus Danone België.

Samen met de melkveehouders werkt Danone ook aan de omzetting van koemest in hernieuwbare energie en heeft het een bodemgezondheidsproject opgezet. In Rotselaar heeft Danone één van zijn grootste productievestigingen, die voor heel Europa Actimel maakt met melk geleverd door Vlaamse boeren.





Laatste nieuws