Tesco verhoogt lonen voor derde keer en bevriest prijzen

LONDEN - Tesco verhoogt voor de derde keer dit jaar de lonen van zijn winkelmedewerkers. Daarnaast bevriest de Britse supermarktketen de prijzen van ruim 1.000 producten.

De kosten lopen ook bij Tesco flink op. In de eerste helft van het boekjaar is de winst voor belastingen met bijna 64% gedaald tot 413 miljoen pond (473 miljoen euro). De omzet steeg met 6,7% tot 32,5 miljard pond (37,2 miljard euro). De vergelijkbare groei in de Britse supermarkten, de kernactiviteit van Tesco, bleef beperkt tot 0,7%, omdat Britse consumenten beduidend minder uitgeven.

Consumenten schakelen meer over op huismerken en diepvriesproducten, aldus Tesco. Zo steeg de verkoop van premium-huismerkassortiment Finest zelfs met 13%. Tesco kondigde eerder ook al aan dat het de prijzen van meer dan 1.000 producten bevriest, een actie die nu wordt verlengd tot 2023.

Voor de derde keer in ruim een jaar indexeert Tesco de lonen van zijn medewerkers. Het basisuurloon in de winkels stijgt half november met 20 cent, wat neerkomt op een totale loonsverhoging van 8% dit jaar. Al die kosten zorgen ervoor dat Tesco nu op een winst van 2,4 miljard à 2,5 miljard pond rekent voor het hele jaar, tegenover 2,7 miljard pond vorig jaar. Tesco hoopt dit jaar desalniettemin nog 500 miljoen pond te besparen, onder meer door kassa’s te automatiseren.

“Ondanks deze onzekerheden zijn onze prioriteiten duidelijk. We hebben de juiste langetermijnstrategie en we zullen de behoeften van al onze stakeholders in evenwicht blijven houden”, aldus CEO Ken Murphy. Zo belooft Tesco voedselverspilling tegen 2025 te halveren. Zelfs de salarissen en bonussen van leidinggevenden worden voortaan gekoppeld aan duurzaamheidsdoelstellingen.





Laatste nieuws