Staking bij Delhaize afgewend

BRUSSEL - Delhaize heeft met de socialistische vakbond een sociaal akkoord bereikt over een collectieve arbeidsovereenkomst. Delhaize heeft daarmee een staking kunnen voorkomen.

De socialistische en liberale vakbonden bij Delhaize hadden twee weken geleden een stakingsaanzegging ingediend. De vakbonden waren niet akkoord met de cao en meenden dat de afspraken niet werden nagekomen.

Komende zaterdag zouden de eerste acties plaatsvinden. In een aantal Brusselse vestigingen braken eerder al spontane stakingen uit. Nu is er op de valreep echter een akkoord bereikt met socialistische vakbond BBTK. De liberale ACLVB sluit zich aan bij de overeenkomst, aldus De Tijd.

Het akkoord bestaat eruit dat de cao toch standhoudt, maar wel wordt aangevuld met acht punten. In tijden van personeelstekorten gaan die vooral om het invullen van openstaande vacatures. Delhaize zal tevens minimaal 87,5% van de nieuwe medewerkers in openstaande functies contracten voor onbepaalde tijd geven.

Om slagers aan te trekken en het beroep op te waarderen, belooft de supermarktketen bovendien een beenhouwerijschool te starten. Alle supermarktketens, maar ook zelfstandige slagerijen, kunnen moeilijk slagers vinden. De afspraken zullen regelmatig worden geëvalueerd, aldus de vakbonden. Ze beseffen echter dat de druk op de medewerkers blijft bestaan wanneer de personeelstekorten niet opgelost worden.





Laatste nieuws