Sojaproducenten VS maken herkomst sojabonen traceerbaar

CHESTERFIELD - Sojaproducenten in de Verenigde Staten maken de herkomst van hun sojabonen traceerbaar in 80 landen. Met een nieuw systeem van overdraagbare certificaten kan de klant die sojabonen gebruikt precies zien waar de sojabonen vandaan komen en of ze op een duurzame manier zijn geteeld. Dat meldt de Amerikaanse U.S. Soybean Export Council (USSEC). 

Fabrikanten verwerken sojabonen in diervoeders, voedingsmiddelen en in non-foodtoepassingen. De Amerikaanse U.S. Soybean Export Council (USSEC) geeft de nieuwe certificaten uit, die maximaal vier keer kunnen worden overgedragen.

De overdracht van de nieuwe duurzaamheidscertificaten is geregeld in het U.S. Soy Sustainability Assurance Protocol (SSAP). In dit systeem kunnen klanten de duurzaamheid van de partijen sojabonen controleren en of de ingekochte producten voldoen aan hun eigen milieu-, maatschappelijke en governancedoelstellingen. Op basis van deze data kunnen zij verslag doen over de voortgang van het realiseren van die doelstellingen. Importeurs krijgen van een exporteur een certificaat op naam, dat ze aan hun klanten kunnen overdragen. 

Het SSAP is een door derden gecontroleerde, gecertificeerde gezamenlijke aanpak die een duurzame sojabonenproductie op nationale schaal controleert. Het systeem is zo ontworpen dat de massabalans van gecontroleerde duurzame soja bij elke overdracht hetzelfde blijft. Daarnaast zijn berekeningen over industriële verwerking in het systeem opgenomen. De organisatie die de certificaten afgeeft en bijhoudt is de U.S. Soy Export Sustainability LLC.





Laatste nieuws