Zeelandia Group investeert in kunstmatige intelligentie (video)

ZIERIKZEE - De internationale leverancier van bakkerijgrondstoffen Zeelandia Group maakt gebruik van kunstmatige intelligentie voor de productselectie en het bepalen van prijsstrategie. Daarbij wordt nauw samengewerkt met het automatiseringsbedrijf Infor uit Utrecht. Het systeem is recent geïmplementeerd in een vestiging van Zeelandia in Tsjechië en wordt binnenkort in andere vestigingen, waaronder in Nederland, uitgerold. 

De Zeelandia Group heeft vestigingen in meer dan 30 landen en verkoopt producten in circa 100 honderd landen. De via kunstmatige intelligentie gegenereerde productaanbevelingen leveren vooral veel tijdbesparing op, zowel voor verkoper als klant. Ook is het veel minder foutgevoelig dan het handmatige proces dat voorheen werd gebruikt. 

Het systeem toont een top 5 van producten om aan klanten aan te bevelen, gerangschikt naar waarschijnlijkheid van succes. Dit scheelt veel voorbereidingstijd en resulteert in een betere klantervaring met gepersonaliseerde productaanbevelingen en een hogere omzet per transactie, aldus Infor.  

Zeelandia heeft ook de prijsstelling geautomatiseerd. Door de voortdurende veranderingen in kosten en de schaarste aan beschikbare goederen moest de prijsstelling van producten vaker worden aangepast. Het aanbieden en uitleggen van de juiste prijs resulteert in meer klantloyaliteit. Daarnaast stimuleert een optimale prijsstelling de winstgevendheid en zijn er minder tijd en kosten aan verbonden.  

"We hebben een zeer complex prijsmodel dat 10.000 individuele prijzen omvat", aldus Michal Rada, transformatieleider en ICT-directeur voor kunstmatige intelligentie bij Zeelandia. "Door de huidige marktschommelingen en onzekerheden is het moeilijk om dit te onderhouden. We onderzoeken hoe we met behulp van kunstmatige intelligentie en datawetenschappen  prijsaanbevelingen kunnen leveren met de juiste balans tussen klanttevredenheid en bedrijfswinst."

 

Bron: Infor - partner FoodPro Network 





Laatste nieuws