Fevia: 'Omikron heeft behoorlijke impact op Belgische voedingsindustrie'

BRUSSEL - De snelle verspreiding van de omikronvariant dreigt de Belgische voedselketen verder onder druk te zetten, aldus de Fevia, de brancheorganisatie voor de voedingsindustrie in België. De gemiddelde afwezigheid door ziekte in Belgische voedingsbedrijven bedraagt 8,4%. De extra kosten in verband met het coronavirus worden gemiddeld geschat op 5,5% van de wekelijkse omzet.

Circa 9% van de bedrijven meldt dat er geen afwezige werknemers zijn, maar anderzijds blijkt ook dat ongeveer 20% van de bedrijven een verzuimpercentage heeft van meer dan 15%. Bovendien is de situatie voor bijna 7 op de 10 bedrijven licht of sterk verslechterd ten opzichte van de voorgaande week, aldus de Fevia.

Bij 55% van het verzuim is dat te wijten aan zieke werknemers. Daarnaast is 30% van hen afwezig als gevolg van quarantaine. De verwachting is dat 'kinderopvang' als reden voor afwezigheid de komende weken vaker kan voorkomen wanneer de scholen tijdelijk moeten sluiten.

Bij 75% van de bedrijven heeft afwezigheid van personeel al gevolgen voor de productie. Iets minder dan de helft van de bedrijven geeft een effect aan van minder dan 10%, een kwart geeft een effect aan tussen de 10 en 30% en voor 5% van de bedrijven is het meer dan 30%.

Verder geeft twee derde van de bedrijven aan problemen te ondervinden met de aanvoer van grondstoffen of verpakkingsmaterialen. Ook op logistiek vlak zijn er veel moeilijkheden. 

 

Bron: Fevia





Laatste nieuws