Fevia: 'Omikron heeft behoorlijke impact op Belgische voedingsindustrie'

19-01 09:31 | bron: FoodPro Network Belgium

BRUSSEL - De snelle verspreiding van de omikronvariant dreigt de Belgische voedselketen verder onder druk te zetten, aldus de Fevia, de brancheorganisatie voor de voedingsindustrie in België. De gemiddelde afwezigheid door ziekte in Belgische voedingsbedrijven bedraagt 8,4%. De extra kosten in verband met het coronavirus worden gemiddeld geschat op 5,5% van de wekelijkse omzet.

Circa 9% van de bedrijven meldt dat er geen afwezige werknemers zijn, maar anderzijds blijkt ook dat ongeveer 20% van de bedrijven een verzuimpercentage heeft van meer dan 15%. Bovendien is de situatie voor bijna 7 op de 10 bedrijven licht of sterk verslechterd ten opzichte van de voorgaande week, aldus de Fevia.

Bij 55% van het verzuim is dat te wijten aan zieke werknemers. Daarnaast is 30% van hen afwezig als gevolg van quarantaine. De verwachting is dat 'kinderopvang' als reden voor afwezigheid de komende weken vaker kan voorkomen wanneer de scholen tijdelijk moeten sluiten.

Bij 75% van de bedrijven heeft afwezigheid van personeel al gevolgen voor de productie. Iets minder dan de helft van de bedrijven geeft een effect aan van minder dan 10%, een kwart geeft een effect aan tussen de 10 en 30% en voor 5% van de bedrijven is het meer dan 30%.

Verder geeft twee derde van de bedrijven aan problemen te ondervinden met de aanvoer van grondstoffen of verpakkingsmaterialen. Ook op logistiek vlak zijn er veel moeilijkheden. 

 

Bron: Fevia





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
27 mei Getir ontslaat wereldwijd duizenden medewerkers
27 mei De voordelen van ERP voor voedingsmiddelenbedrijven
27 mei Temperatuurbewaking 8 koelcellen, 2 variabelen, 1 oplossing: TempWeb
25 mei Colruyt toont prijsreacties op concurrenten niet meer
25 mei De Braacken Groente & Fruit: De noodzaak voor kwalificatie 'Groenteman met ster'
25 mei Wanneer en waarom je bedrijf Food ERP software nodig heeft
24 mei ING: 'Hoge inflatie kan verduurzaming in voedingsketens hinderen'
24 mei Danone wil zuivelfabriek in het noorden van Spanje sluiten
24 mei V-Label kwaliteitscontrole
24 mei Vacature: Senior Accountmanager
23 mei Gratis lunch Grubhub zorgt voor chaos
23 mei Peace of Meat en Enough tekenen strategische overeenkomst
23 mei Ucrete industrievloeren van Master Builders Solutions bieden Duitse vleesverwerker een kostenefficiënte oplossing
23 mei Vacature: Quality Assurance (QA) Consultant regio Vlaams-Brabant/ Brussel
20 mei eFarmz lanceert ultrasnelle bezorgdienst
20 mei Beneo neemt Meatless in Goes over
20 mei Indonesië heeft exportstop palmolie weer op
20 mei Voedselthermometers zorgen voor uniforme werkwijze bij Makro/Metro
20 mei Vacature: Salesmanager bij KTBA (24 – 28 uur)
19 mei Lidl door omzetgrens van 100 miljard euro
19 mei Nog eens voor 15 miljoen dollar kapitaal voor Imagindairy
19 mei Kraft Heinz komt met ketchup in kartonnen fles
19 mei Mars wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn
19 mei Afval bestrijden met food-specifiek ERP
18 mei Uber Eats test bezorgrobots in Los Angeles
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?