Printer voor vleesvervangers bijna gereed

WAGENINGEN - In de proceshal van het gebouw Axis op de Wageningen Campus staat onder andere een apparaat dat plantaardige vleesvervangers print. De verwachting is dat de printer volgend voorjaar wordt gepresenteerd.

Wageningen University & Research ontving ruim 1 miljoen euro voor de ontwikkeling van de printer van een anonieme donateur. De opdracht was het 3D-printen van plantaardige vleesvervangers te versnellen door het maken van een formulering om met een 3D-printer een vleesvervanger te produceren van planteneiwit. Het is de bedoeling om een vegetarische burger te produceren met betere sensorische eigenschappen dan wat er nu op de markt is. Het gaat dan met name om de textuur en de sappigheid.

Gepersonaliseerde voeding

Food & Biobased Research werkt aan meer gerechten die met een 3D-printer geproduceerd kunnen worden. Recent kwam de financiering rond van twee grote projecten op het terrein van de gepersonaliseerde voeding. Samen met het bedrijfsleven gaan onderzoekers van Wageningen University & Research, TNO en de Technische Universiteit Eindhoven een apparaat ontwikkelen dat op maat gemaakte producten print voor militairen en COPD-patiënten. De Wageningse onderzoekers zijn daarbij verantwoordelijk voor de voedingstechnologische en sociale aspecten van het project.

Digital Food Printing Initiative

Naast dit project financiert NWO ook een fundamenteel onderzoekstraject van Wageningen University & Research en TNO. Hierin ontwikkelen onderzoekers een rekenmodel dat alle aspecten van het 3D-printproces omvat. Met die software is vervolgens te voorspellen of bepaalde recepten te printen zijn en de gewenste structuur van het eindproduct opleveren. De samenwerking met TNO en de Technische Universiteit Eindhoven gebeurt binnen het Digital Food Printing Initiative.

 

bron: Resource - Wageningen University & Research




Laatste nieuws