Regelmatig vermoedens van fraude bij handel in kruiden en specerijen

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de authenticiteit van kruiden en specerijen. Het onderzoek werd uitgevoerd in 21 lidstaten van de EU en in Zwitserland en Noorwegen.

Er werden bijna 10.000 analyses uitgevoerd op 1.885 monsters om de authenticiteit van 6 verschillende kruiden en specerijen te beoordelen. Het percentage monsters waarvan een risico op vervalsing bestond varieerde van 6% voor paprikapoeder tot 48% voor oregano.

De analyses door de Europese Commissie werden gedaan voor peper, komijn, kurkuma, saffraan, paprika- en chilipoeder en oregano. Bij oregano is er met name een risico op besmetting met olijfbladeren. De authenticiteit en zuiverheid van kruiden en specerijen werden beoordeeld aan de hand van relevante ISO-normen. Wanneer een monster niet voldeed aan deze bepalingen werd het als verdacht van vervalsing beschouwd. 

Op basis van deze resultaten heeft de Europese Commissie bedrijven in de kruiden- en specerijensector opgeroepen te komen tot een actieplan. Daarnaast is aan de nationale autoriteiten gevraagd om de officiële controles in de sector op te voeren, om frauduleuze praktijken te voorkomen en fraudeplegers te bestraffen. 

Bekijk hier het rapport 'Results of an EU wide coordinated control plan to establish the prevalence of fraudulent practices in the marketing of herbs and spices'.





Laatste nieuws