Europees Parlement steunt 'Van boer tot bord'-strategie van Europese Commissie

BRUSSEL - Het Europees Parlement heeft dinsdag 19 oktober in meerderheid een resolutie gesteund waarin steun wordt uitgesproken voor de 'Van boer tot bord'-strategie die de Europese Commissie heeft voorgesteld. Daarbij worden tevens een reeks aanbevelingen gedaan om de voedselsystemen van de Europese Unie te vernieuwen, gezonder voedsel te produceren, voedselzekerheid te waarborgen, boeren een eerlijk inkomen te geven en de ecologische voetafdruk van de landbouw te verkleinen.

In de resolutie wordt de Europese Commissie gevraagd zich meer in te spannen om de positie van boeren in de toeleveringsketen te versterken. Dat kan onder meer door aanpassing van de mededingingsregels. Daarnaast wordt gepleit voor:

- wetenschappelijk onderbouwde EU-aanbevelingen voor gezonde eetgewoonten, waaronder een verplicht EU-nutrilabel op de voorkant van verpakkingen

- overconsumptie van vlees en sterk bewerkte levensmiddelen met een hoog zout-, suiker- en vetgehalte moet worden aangepakt, onder meer door maximale innameniveaus vast te stellen.

- verbetering van het goedkeuringsproces voor pesticiden en betere monitoring van het gebruik van pesticiden om bestuivers en de biodiversiteit te beschermen

- bindende streefdoelen om het gebruik van pesticiden te beperken. De lidstaten moeten streefcijfers opleggen via hun strategische GLB-plannen.

- het “Klaar voor 55”-pakket moet ambitieuze doelstellingen vaststellen voor de uitstoot in de landbouw en het daarmee samenhangende landgebruik, waaronder ook strenge criteria voor hernieuwbare energie

- natuurlijke koolstofputten moeten worden hersteld en uitgebreid.

- behoefte aan gemeenschappelijke, wetenschappelijk onderbouwde indicatoren op het vlak van dierenwelzijn voor een sterkere harmonisatie in de hele EU

- de huidige EU-wetgeving moet worden geëvalueerd om na te gaan of er veranderingen nodig zijn

- geleidelijke afschaffing van het gebruik van kooien in de Europese landbouw

- dierlijke producten van buiten de EU mogen alleen worden toegestaan als ze aan normen voldoen die op één lijn zijn met de EU-normen.

- tegen 2030 moet meer landbouwgrond in de EU bestemd worden voor biologische landbouw

- behoefte aan initiatieven (promotiecampagnes, overheidsopdrachten en belastingen) om de vraag te stimuleren

Vervolgstappen

De resolutie werd goedgekeurd met 452 stemmen voor, 170 tegen en 76 onthoudingen. De stemming vond plaats op dinsdag en de uitslag werd op woensdag bekendgemaakt. Het debat is hier terug te kijken.

 

Bron: Europees Parlement





Laatste nieuws