Chinese maaltijdbezorger Meituan betaalt boete van bijna half miljard euro

PEKING - De Chinese maaltijdbezorger Meituan heeft van de Chinese mededingingsautoriteit een boete van 3,4 miljard yuan (circa 461 miljoen euro) opgelegd gekregen. Het bedrijf zou de monopolieregels hebben geschonden, aldus de Chinese toezichthouder. De boete volgt op maandenlang onderzoek naar de praktijken van het maaltijdbezorgbedrijf.

Meituan is een marktplaats voor miljoenen restaurants en biedt daarnaast ook hotelreserveringen en de bezorging van boodschappen aan.

Het bedrijf moet niet alleen een boete betalen, maar moet ook aanbieders die hadden betaald voor een prominente plek op het platform terugbetalen. Dat bedrag komt uit op circa 173 miljoen euro. Meituan moet daarnaast de wettelijke rechten van restaurants respecteren en de veiligheid van bezorgers verbeteren.

Meituan liet in een verklaring weten de boete te accepteren en "op resolute wijze" de instructies van de Chinese toezichthouder op te volgen. Daarnaast zegt de maaltijdbezorger ervoor te zorgen dat de concurrentiepositie van andere bedrijven niet ondermijnd wordt.





Laatste nieuws