EU-verbod op ‘gevaarlijke’ kleurstof in snoep, chocolade, kauwgum en pizza

BRUSSEL - De witte kleurstof E171 is vanaf volgend jaar verboden als toevoeging aan voedingsmiddelen. De EU-landen zijn akkoord gegaan met een voorstel van de Europese Commissie. Het additief is mogelijk kankerverwekkend. E171 wordt door fabrikanten gebruikt in onder andere chocolade, kauwgum, snoep, soep, pizza en bakkerijproducten om ze witter te maken of glans te geven.

Eurocommissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid stelt dat het belang van voedselveiligheid en de gezondheid van de consument buiten kijf staat. "Daarom hebben we, op basis van wetenschappelijke feiten, besloten dit risico te verwijderen uit voeding.”

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) concludeerde eerder dit jaar dat E171 niet veilig is. Er zitten hele kleine deeltjes in die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op darmkanker en leverschade.

Het RIVM waarschuwde al in 2018 voor de mogelijke risico’s van ‘het onnodige en potentieel gevaarlijke additief’, aldus voedselwaakhond Foodwatch. "Onze jarenlange campagne om het uit voeding te halen heeft vruchten afgeworpen.”

E171 wordt volgens directeur Nicole van Gemert aan honderden producten toegevoegd, niet alleen voedingsmiddelen. Het kan ook zitten in tandpasta en pillen, maar die vallen niet onder het verbod.





Laatste nieuws