EU-verbod op ‘gevaarlijke’ kleurstof in snoep, chocolade, kauwgum en pizza

11-10 06:09 | bron: FoodPro Network Belgium

BRUSSEL - De witte kleurstof E171 is vanaf volgend jaar verboden als toevoeging aan voedingsmiddelen. De EU-landen zijn akkoord gegaan met een voorstel van de Europese Commissie. Het additief is mogelijk kankerverwekkend. E171 wordt door fabrikanten gebruikt in onder andere chocolade, kauwgum, snoep, soep, pizza en bakkerijproducten om ze witter te maken of glans te geven.

Eurocommissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid stelt dat het belang van voedselveiligheid en de gezondheid van de consument buiten kijf staat. "Daarom hebben we, op basis van wetenschappelijke feiten, besloten dit risico te verwijderen uit voeding.”

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) concludeerde eerder dit jaar dat E171 niet veilig is. Er zitten hele kleine deeltjes in die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op darmkanker en leverschade.

Het RIVM waarschuwde al in 2018 voor de mogelijke risico’s van ‘het onnodige en potentieel gevaarlijke additief’, aldus voedselwaakhond Foodwatch. "Onze jarenlange campagne om het uit voeding te halen heeft vruchten afgeworpen.”

E171 wordt volgens directeur Nicole van Gemert aan honderden producten toegevoegd, niet alleen voedingsmiddelen. Het kan ook zitten in tandpasta en pillen, maar die vallen niet onder het verbod.





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
20 okt Europees Parlement steunt 'Van boer tot bord'-strategie van Europese Commissie
20 okt Anthony Botelberge volgt Jan Vander Stichele op als Fevia-voorzitter
20 okt Veel voedingsbedrijven kondigen prijsverhogingen aan
20 okt Nestlé gaat voor volledig zichtbare bevoorradingsketen
20 okt Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
19 okt Supermarktfamilie Colruyt koopt Santos Bikes
19 okt Omzet Danone groeit met 3,8 procent
19 okt DSM rondt overname van First Choice Ingredients af
19 okt Verpakken onder gewijzigde atmosfeer: nieuw e-book beschikbaar
19 okt EFSA ontwikkelt tool voor vaststellen THT- of TGT-datum
18 okt Free From Functional & Health Ingredients 2021: Inzicht in de belangrijkste voedingstrends -nu én over vijf jaar
18 okt Koffie wordt duurder en minder lekker
18 okt Food Safety Culture: basis voor bestaansrecht
18 okt Kaasboerderij Kaamps: Zekerheid over temperatuur stelt productieproces veilig
15 okt Logistieke problemen Carrefour nog niet opgelost
15 okt Nature’s Pride investeert in avocado inpakrobot (video)
15 okt Wegen | uitprijzen | etiketteren in de AGF sector (video)
14 okt Redefine Meat heeft grootse internationale plannen
14 okt Mars wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn
14 okt Anticiperen op wettelijke consequenties Farm to Fork Strategy
14 okt Het recept voor de drielaagstaart die Supply Chain Planning heet
13 okt EU zet stap in 'worstenoorlog' met Britten
13 okt Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway blijft groeien
13 okt Nestlé test blockchaintechnologie in Nieuw-Zeeland en Latijns-Amerika
13 okt Whitepaper zout- en suikerreductie: 4 criteria voor succesvol reduceren
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?