Chinese energiecrisis kan voedselprijzen opdrijven

BEIJING - China kampt al langer met problemen rond de verwerking van agrarische producten zoals sojabonen en korrelmaïs. Door een energietekort worden fabrieken, waar deze producten worden verwerkt tot bijvoorbeeld diervoeders, gesloten. Dit heeft gevolgen voor de agrarische sector en mogelijk ook de voedselprijzen wereldwijd. Hierover bericht Bloomberg.

Niet alleen de agrarische producten worden geraakt. Nog veel meer gewassen kunnen mogelijk niet worden verwerkt door het energietekort, aldus Bloomberg. De Chinese overheid vraagt fabrieken om het verwerkingstempo te verlagen om op die manier energie te besparen. Fabrieken van onder andere Louis Dreyfus en Wilmar International, waar sojabonen worden verwerkt , zijn volledig gesloten. Chinese bronnen melden dat ook fabrieken waar maïs verwerkt wordt gesloten zijn. 

Prijs voedsel stijgt
Voor de oogst van maïs en soja wordt een goede opbrengst verwacht. Het is daarom van belang dat er voldoende verwerkingscapaciteit is. Het Chinese Futures Daily schrijft dat de beschikbaarheid en de prijzen van producten bepaald worden door de energietekorten. Sommige bedrijven proberen nog snel dieselaggregaten aan te schaffen zodat de gewassen wel gedroogd kunnen worden na de oogst in het geval van stroomtekorten.

Ondertussen probeert de overheid in Beijing er alles aan te doen om deze energiecrisis op te lossen. De gehele Chinese industrie wordt erdoor geraakt en dat gaan we ook in Europa merken. 





Laatste nieuws