Colruyt kweekt paddenstoelen op broodresten

BRUSSEL - Bij Cru, de versmarktketen van Colruyt Group, liggen vanaf half oktober paddenstoelen van eigen kweek in de schappen. De oesterzwammen en shiitakes groeien op broodresten van Bio-Planet.

Circulaire paddenstoelen

Colruyt Group experimenteert in Brussel met circulaire paddenstoelen. Colruyt ging daarvoor een samenwerking aan met stadsboerderij Eclo om verschillende soorten paddenstoelen te kweken op broodreststromen. Het brood wordt opgehaald in de winkel van Bio-Planet in Groot-Bijgaarden, Eclo verwerkt het en na circa 10 weken zijn er al paddenstoelen klaar om te plukken.

Al anderhalf jaar zijn beide partijen flink aan het testen. Zo bleken shiitakes en eryngii het best te groeien op broodresten, maar ook oesterzwammen lukken. Interessant is ook dat het substraat achteraf nog kan worden gebruikt als meststof, zodat het echt circulair wordt. 

Brood goed voor 14% van het voedseloverschot

In 2020 vertegenwoordigde brood circa 14% van het voedseloverschot van Colruyt Group. Tot nog toe werd dat brood met name gebruikt als varkensvoer of om in pensen te verwerken. Uiteindelijk wil Colruyt Group het paddenstoelproject graag opschalen, maar die plannen zijn nog niet concreet.



 

 

Foto's: Eclo



Laatste nieuws