Britse voedingssector kraakt noodplan om 'pingdemic' te bezweren

LONDEN - De Britse voedingssector is niet te spreken over de uitvoering van het noodplan dat de 'pingdemic' in Britse winkels tegen moet gaan. Volgens de Britse voedingsindustrie verloopt het noodplan momenteel "chaotisch", omdat nog altijd niet bekend is welke werknemers in aanmerking komen voor de versoepelingen. Hierover bericht de Britse krant The Guardian.

Het bedrijfsleven klaagde al over personeelstekorten door de Brexit en zegt nu dat de situatie door de pingdemic verslechtert. Veel Britse winkels kampen met lege schappen doordat de afgelopen week veel Britten via een officiële corona-app een oproep hebben gekregen om in quarantaine te gaan. Ze worden gezien als contact van iemand die positief is getest en zijn daarom 'gepingd', wat betekent dat ze een melding op hun telefoon krijgen om in quarantaine te gaan. Het gaat om enkele honderdduizenden Britten.

De zelfisolatie na de melding op de app is een dringend advies en niet verplicht in het Verenigd Koninkrijk. Omdat veel Britten zich aan het advies houden, ontstaan er over de hele voedselketen personeelstekorten die leiden tot meer lege schappen. De regering kwam daarom donderdag, onder druk van de voedingssector, met een noodplan om de problemen te bezweren.

Tot 10.000 medewerkers in de Britse voedselsector hoeven niet meer in quarantaine wanneer ze worden gealarmeerd door hun corona-app. Er komen contacttesten op werkplekken in de voedingsindustrie, waar de werknemers dagelijks worden getest. Ze moeten alleen bij een positieve testuitslag thuisblijven. Ook andere belangrijke sectoren van de economie en vitale openbare diensten zijn opgenomen in het noodplan.

De uitvoering van het noodplan van de Britse regering kan tot nu toe niet op de goedkeuring rekenen van de Britse voedingsindustrie. Die noemt het een "absolute ramp" hoe er met het plan wordt omgegaan, aldus The Guardian. De maatregelen zouden zo slecht worden gecommuniceerd dat ze de crisis alleen maar hebben verergerd.

Het is bijvoorbeeld nog altijd niet duidelijk voor welke werknemers het noodplan geldt. Van de 500 bedrijven die zijn opgenomen in de plannen, was zaterdag nog maar 3% op de hoogte gebracht. "Het is volledig ondoorzichtig. Er zijn pas 15 bedrijven ingelicht", aldus de Federation of Wholesale Distribution (FWD), een Britse handelsvereniging die de belangen van voedseldistributeurs in het land vertegenwoordigt.

Ook de Cold Chain Federation, de organisatie die bedrijven vertegenwoordigt die diepgevroren en gekoelde levensmiddelen vervoeren, zegt niet te weten waar ze aan toe is. "Er is nog altijd geen definitieve lijst welke bedrijven worden vrijgesteld en wat er van hen wordt verlangd. Er is maar weinig vertrouwen dat er grip op de situatie is."





Laatste nieuws