ABN AMRO: 'Vergrijzing heeft impact op voedingssector'

AMSTERDAM - De vergrijzing en een krimpende bevolking in veel Europese landen hebben de komende decennia veel impact op de voedingsindustrie, aldus ABN AMRO in een rapport. Het aandeel ouderen in de bevolking stijgt en daarmee ontstaan ook andere behoeften. Oudere consumenten gebruiken andere producten en hebben andere aankoopmotieven. 

Ouderen stellen andere eisen aan voedingsproducten bijvoorbeeld door de afname van de spiermassa. Ook sociologische veranderingen kunnen van invloed zijn zoals het overlijden van de partner. Bij ouderen neemt de behoefte aan calorieën af en ze hebben baat bij andere nutriënten. Daarnaast geven ze de voorkeur aan andere verpakkingen en verkoopkanalen

Uit een enquête onder Nederlandse en Duitse consumenten blijkt dat duurzaamheid en gezondheid belangrijkere aankoopfactoren zijn bij ouderen, dan bij jongeren. Nederlandse en Duitse consumenten van 55 jaar en ouder eten vaker verse producten zoals vis, fruit, kaas en aardappelen en minder vaak bewerkte producten, zoals vleesvervangers of pizza’s. Gemak en prijs spelen daarbij een minder grote rol.

Onder mensen van 75 jaar en ouder is de meer behoefte aan bezorgde verse kant-en-klaar maaltijden. Onder deze groep neemt ook de behoefte aan éénpersoonsverpakkingen toe. Deze moeten bovendien gemakkelijk te openen en goed leesbaar zijn.

De voedingsindustrie zal volgens ABN AMRO nadrukkelijker rekening moeten houden met de demografische ontwikkelingen om de afzet op peil te houden. Door de vergrijzing in Nederland kunnen afzetvolumes onder druk komen te staan, maar deze ontwikkeling biedt ook kansen.

Meer informatie is te vinden in het rapport 'Vergrijzing in Nederland en Duitsland raakt voedselproducent'.

 

Bron: ABN AMRO





Laatste nieuws