Afval bestrijden met food-specifiek ERP

ETTEN-LEUR - Voedselverspilling is de laatste tijd een hot topic, omdat de cijfers duizelingwekkend zijn. Volgens de Verenigde Naties wordt jaarlijks ongeveer 1,3 biljoen ton voedsel verspild, ter waarde van ongeveer 1 biljoen dollar.

Dit zet druk op voedsel- en drankenbedrijven, omdat je niet alleen gemotiveerd bent om je afval te minimaliseren om middelen te besparen en het meeste uit de materialen die je koopt te halen, maar ook om klanten tevreden te stellen. Er is immers een reden waarom "duurzaamheid" zo'n populair buzzword is – zo toonde een recente studie aan dat 23% van de Amerikaanse respondenten prioriteit geeft aan duurzame opties.

Gezien de vele stops in de supply chain en de processen die organisaties dagelijks uitvoeren, zijn er veel mogelijkheden voor voedselverlies voordat het zelfs maar de eindconsument bereikt. Laten we enkele van de meest voorkomende manieren onderzoeken waarop anders eetbare producten in de prullenbak terechtkomen, evenals enkele strategieën en tools om dit te voorkomen en de rol die ERP-technologie (Enterprise Resource Planning) hierin kan spelen.

Bederf

Voedsel bederft meestal om een van de volgende twee redenen - door te worden blootgesteld aan onjuiste opslagomstandigheden of door niet te worden gebruikt voor de vervaldatum. In een rapport van de Rockefeller Foundation wordt geschat dat het oplossen van voedselbederf tegen 2050 nog eens 1 miljard mensen zou voeden, wat duidelijk maakt welke potentiële impact dit heeft als de voedingsindustrie dit probleem collectief aanpakt.

Kritieke aspecten van opslagomstandigheden zijn temperatuur, vochtigheid, integriteit van verzegelde containers en eliminatie van verontreinigingen. En wat betreft het beheren van vervaldatums, is het cruciaal om een "first expiry, first out" (FEFO) benadering te hanteren voor het gebruik van je grondstoffen, en om het verschil te weten tussen "ten minste houdbaar tot" data en de werkelijke houdbaarheid, omdat het gebruik van alleen de laatste ertoe kan leiden dat consumenten producten weggooien die eigenlijk nog steeds goed zijn.

Dat komt allemaal neer op veel om bij te houden, vooral wanneer je bedrijf honderden verschillende ingrediënten gebruikt. Gelukkig kan technologie deze taak vereenvoudigen. ERP-oplossingen die speciaal zijn gebouwd voor voedingsmiddelen- en drankenbedrijven kunnen geautomatiseerde controles op opslagomstandigheden makkelijker maken (evenals waarschuwingen wanneer niveaus buiten acceptabele bandbreedtes dalen of stijgen) en je houdbaarheidsdatums automatisch beheren om ervoor te zorgen dat FEFO-methoden worden gebruikt.

Schade

Afval als gevolg van schade kan overal in de supply chain voorkomen. Op de boerderij kunnen slecht weer en insecten gewassen vernietigen; in de fabriek kan onjuist onderhouden apparatuur anders goede  producten onverkoopbaar maken; en de lijst gaat maar door.

Belangrijke gebieden om te onderzoeken in je activiteiten om verlies als gevolg van schade te voorkomen, zijn het omgaan met en verpakken van voedsel. Onderzoekers bij Cal Poly ontdekten dat 8,5% van groenten of fruit in wegwerpverpakkingen beschadigd aankomt in distributiecentra en dat 12% van groenten en fruit in wegwerpverpakkingen beschadigd is tegen de tijd dat het de winkel bereikt - en dat is bijzonder relevant, aangezien 45% van al het voedselafval wordt toegeschreven aan de verssector.

Het vinden van de juiste verpakkingsoplossingen en het trainen van medewerkers in veilige hanteringstechnieken is belangrijk voor elke fabrikant. Het bereiken van optimale resultaten op deze fronten vereist een zorgvuldig onderzoek van je huidige producten en procedures.

Food ERP-systemen kunnen ook helpen bij je inspanningen door preventieve onderhoudsplanning af te handelen en nauwkeurige data in de gehele supply chain vast te leggen, zodat je een duidelijk beeld krijgt waar problemen zich voordoen en je snel actie kunt ondernemen.

Overvullen en overbedienen

Overvulling en overbediening is een andere grote bijdrage aan verlies, waarbij "consumptie" volgens de VN de helft van alle voedselverspilling voor zijn rekening neemt. Of het nu gaat om flessen met meer inhoud dan geadverteerd, overtollige hoeveelheden in verpakkingen of gewoon te veel voedsel geserveerd bij een maaltijd dat vervolgens moet worden weggegooid. Dit zijn enkele van de meer zichtbare afvalscenario's.

Omdat voedsel- en drankenbedrijven kunnen worden geconfronteerd met sancties voor ondervulling, staan ze vaak vulvariaties toe die neigen naar maximale capaciteit van de verpakking. Dat is niet alleen een product dat verloren gaat, maar ook een grote belasting voor je bedrijfsresultaten - Northwest Analytics ontdekte in een studie dat kostenbesparingen van ongeveer 5 cent per verpakking kunnen worden gerealiseerd door overvulling te verminderen.

Met betrekking tot overbediening, dat zowel thuis als in restaurants voorkomt, springt één statistiek eruit: het gemiddelde dinerbord is sinds de jaren zestig met 36% gegroeid, aldus Vox. Dit is ontstaan door de neiging om borden volledig te vullen, zelfs als we weten dat het onwaarschijnlijk is dat al het voedsel zal worden gegeten. Ook dit heeft voedselverspilling verergerd.

Een food-specifiek ERP-platform kan je bedrijf helpen om te bezuinigen op overvulverliezen door slimme technologie te integreren die zorgvuldig de vulniveaus bijhoudt en fouten markeert die optreden in je processen die resulteren in overvulling. Het corrigeren van overvulling is meestal een kwestie van training en best practices, maar zelfs daar kan ERP helpen door feiten en cijfers te verzamelen en visualisaties te maken die laten zien waar problemen zich voordoen, zodat je ze snel kunt oplossen.

De oplossing vinden

Met zoveel verschillende mogelijke oorzaken van voedselverspilling, is er echt geen enkele grote oplossing voor het probleem. Dat gezegd hebbende, bewust zijn van deze veelvoorkomende valkuilen kan de prestaties verbeteren en een impact hebben op je winstgevendheid.

En alsof je nog meer motivatie nodig hebt om je verliezen te verminderen, kun je ook rekening houden met de milieueffecten van voedselverspilling. Bijna een vijfde van alle akkers produceert voedsel dat uiteindelijk niet wordt opgegeten, en al dat afval is verantwoordelijk voor 21% van de inhoud van stortplaatsen, wat volgens de VN qua gewicht de grootste bijdrage levert.

Om echt in staat te zijn om problemen met verspilling in je voedingsbedrijf te voorkomen, kan onze branchespecifieke oplossing - Aptean Food & Beverage ERP - helpen. Met realtime datatracking, slimme automatiseringen en een geïntegreerd platform ben je echt volledig eigenaar van je activiteiten.

Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen over ons aanbod en hoe ze je afvalzorgen kunnen verlichten.

 

Bron: Schouw Informatisering from Aptean - partner FoodPro Network





Laatste nieuws