Hydrocultuur aan de horizon: voordelen voor AGF-bedrijven

ETTEN-LEUR - Hydrocultuur is niet voor niets een hot topic in de commerciële landbouw. Volgens een recent rapport werd de wereldwijde markt voor hydrocultuursystemen gewaardeerd op $9,5 miljard in 2020 en zal naar verwachting bijna $18 miljard bereiken in 2026.

Als AGF-bedrijf vraag je je misschien af waar alle ophef nou over gaat. Of misschien heb je al gekeken naar het toepassen van hydrocultuurtechnieken. Hoewel het waar is dat de kosten van het installeren van deze systemen aanzienlijk zijn, kunnen de voordelen van hydrocultuurteeltmethoden leiden tot een aanzienlijk rendement op de investering (ROI).

Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop hydrocultuur jouw organisatie in staat kan stellen betere resultaten te behalen.

Efficiëntie

Simpel gezegd, planten die in hydrocultuuromgevingen worden gekweekt, zijn gezonder en dat betekent grotere opbrengsten in kortere tijdsbestekken. Omdat gewassen die met deze methode worden geteeld in water worden opgehangen en niet in de grond worden geplant, groeien er geen uitgebreide wortelsystemen en leiden ze in plaats daarvan meer energie af naar hun groei van vegetatie (bladeren) en fruit.

Ook omdat hydrocultuur niet zo'n grote geografische voetafdruk vereist in vergelijking met bodemlandbouw, zijn de opbrengsten per hectare veel hoger. Ten slotte, omdat de meeste hydrocultuursystemen binnen zijn, kan de landbouw het hele jaar door doorgaan, en ben je niet meer seizoensgebonden.

Dit alles samen resulteert in opbrengsten die twee tot acht keer hoger zijn dan die met traditionele landbouwmethoden worden bereikt. Bovendien groeien de planten sneller - waardoor de tijd die planten nodig hebben om volwassen te worden in veel gevallen halveert - en zijn ze minder vatbaar voor ziekten en plagen dankzij het binnenmilieu, waardoor je verliezen als gevolg van deze factoren worden verminderd.

Duurzaamheid

Een van de meest indrukwekkende feiten van hydrocultuur is dat het veel minder water gebruikt – in sommige gevallen zelfs tot 95% minder. Dat alleen al betekent dat deze technieken veel minder middelen uitputten in vergelijking met de traditionele grondlandbouw. Maar dat is niet het enige voordeel.

Omdat het klimaat kan worden geregeld in hydrocultuur-omgevingen, kunnen producten die anders van verre locaties moeten worden geïmporteerd, nu lokaal worden geteeld, wat zowel de kosten als de milieueffecten van scheepvaart en transport vermindert. Ook betekent geen grond veel minder kans op ongedierte en onkruid, waardoor in veel gevallen het gebruik van pesticiden, insecticiden, fungiciden en andere chemicaliën niet nodig is.

Ten slotte, omdat hydrocultuurmethoden vaak verticaal zijn en planten dichter bij elkaar kunnen worden gekweekt vanwege kleinere wortelsystemen, hebben hydrocultuurinstallaties een veel kleiner landoppervlak nodig in vergelijking met traditionele boerderijen. Dat leidt tot minder verstoring van natuurlijke omgevingen en ontbossing om aanplantvelden te creëren en over het algemeen een beter landgebruik.

Kwaliteit

Er zijn verschillende redenen waarom de producten die op hydrocultuurboerderijen worden geteeld, van hogere kwaliteit kunnen zijn, maar de belangrijkste daarvan is het gebruik van alternatieve substraten (media voor groei). Wanneer gewassen worden geteeld in een steriel medium zoals steenwol of kokosvezel, hebben ze een superieure smaak en textuur, omdat ze de flauwe aardetinten van de grond of de korreligheid van zand niet oppikken.

Bovendien, omdat pesticiden veel minder nodig zijn in hydrocultuuromgevingen, zijn gezonde biologische producten veel gemakkelijker en goedkoper om te groeien. Ook betekent de jaarronde groeicyclus van hydrocultuurboerderijen en de mogelijkheid om vrijwel de meeste gewassen te telen vanwege een gecontroleerd binnenmilieu, dat lokaal geteelde gewassen verser en gevarieerder op markten aankomen.

Op weg naar een verse toekomst

Dit zijn slechts een aantal van de voordelen die hydrocultuur heeft ten opzichte van traditionele methoden - we hebben het niet gehad over het hogere niveau van controle dat deze aanpak biedt, wat kan leiden tot nog betere resultaten - maar de waarde van deze opkomende methode is duidelijk.

Natuurlijk is het waar dat niet alle gewassen in hydrocultuur-omgevingen kunnen worden geteeld, en de aanpak vereist meestal ook elektriciteit voor het kweken. Toch zijn er een aantal zeer goede redenen waarom jouw AGF-bedrijf hydrocultuur zou moeten onderzoeken, of op zijn minst manieren zou moeten onderzoeken waarop je hydroponisch geteelde producten in je supply chain kunt betrekken.

Uiteindelijk houd je je als professional in deze branche waarschijnlijk bezig met de logistiek van de installatie en hoe snel de ROI gerealiseerd kan worden. Door al je afdelingen en systemen in één oplossing te integreren, kan technologie zoals Aptean Food & Beverage ERP je die totale zichtbaarheid op je data geven om je huidige activiteiten kritisch te beoordelen, een deel van je gewassen voor te bereiden op een overgang naar hydrocultuur en vervolgens je resultaten zorgvuldig te berekenen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze oplossingen en hoe ze jouw AGF-bedrijf kunnen helpen met het voorbereiden op een mogelijke introductie van nieuwe landbouwtechnieken.

 

Bron: Schouw Informatisering from Aptean - partner FoodPro Network





Laatste nieuws