NIZO wijst op risico voor microbiële besmetting in plantaardige ingrediënten

EDE - De markt voor plantaardige ingrediënten en zuivelalternatieven groeit hard. Er is weinig bekend over de potentiële microbiële besmettingsrisico's van plantaardige eiwitten in vergelijking met meer bekende zuivelproducten. Onderzoek van NIZO naar microbiële besmetting in plantaardige ingrediënten voor voedingsproducten heeft verschillende microbiologische risico's aan het licht gebracht.

Plantaardige ingrediënten kunnen onbekende soorten en niveaus van micro-organismen bevatten. De ingrediënten vragen vaak een milde verwerking. Behandelingen met hoge temperaturen kunnen een nadelige invloed hebben op de functionele of nutritionele eigenschappen van het ingrediënt. Maar de milde verwerkingsomstandigheden kunnen de micro-organismen niet altijd voldoende inactiveren, aldus NIZO.

De onderzoekers stelden vast dat veel plantaardige eiwitrijke ingrediënten aanzienlijke hoeveelheden microbiële verontreinigingen bevatten, waaronder de sporenvormende bacteriën Bacillus cereus, B. subtilis, B. amyloliquefaciens, B. licheniformis en Geobacillus stearothermophilus. Sommige hiervan produceren hittestabiele gifstoffen of hittebestendige sporen die ook hittebehandelingen kunnen overleven. De grondstoffen kunnen ook lage concentraties hittebestendige schimmels bevatten.

Bekijk meer informatie op de website van NIZO.

 

Bron: NIZO





Laatste nieuws