NIZO wijst op risico voor microbiële besmetting in plantaardige ingrediënten

17-09 06:03 | bron: FoodPro Network Belgium

EDE - De markt voor plantaardige ingrediënten en zuivelalternatieven groeit hard. Er is weinig bekend over de potentiële microbiële besmettingsrisico's van plantaardige eiwitten in vergelijking met meer bekende zuivelproducten. Onderzoek van NIZO naar microbiële besmetting in plantaardige ingrediënten voor voedingsproducten heeft verschillende microbiologische risico's aan het licht gebracht.

Plantaardige ingrediënten kunnen onbekende soorten en niveaus van micro-organismen bevatten. De ingrediënten vragen vaak een milde verwerking. Behandelingen met hoge temperaturen kunnen een nadelige invloed hebben op de functionele of nutritionele eigenschappen van het ingrediënt. Maar de milde verwerkingsomstandigheden kunnen de micro-organismen niet altijd voldoende inactiveren, aldus NIZO.

De onderzoekers stelden vast dat veel plantaardige eiwitrijke ingrediënten aanzienlijke hoeveelheden microbiële verontreinigingen bevatten, waaronder de sporenvormende bacteriën Bacillus cereus, B. subtilis, B. amyloliquefaciens, B. licheniformis en Geobacillus stearothermophilus. Sommige hiervan produceren hittestabiele gifstoffen of hittebestendige sporen die ook hittebehandelingen kunnen overleven. De grondstoffen kunnen ook lage concentraties hittebestendige schimmels bevatten.

Bekijk meer informatie op de website van NIZO.

 

Bron: NIZO





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
20 okt Europees Parlement steunt 'Van boer tot bord'-strategie van Europese Commissie
20 okt Anthony Botelberge volgt Jan Vander Stichele op als Fevia-voorzitter
20 okt Veel voedingsbedrijven kondigen prijsverhogingen aan
20 okt Nestlé gaat voor volledig zichtbare bevoorradingsketen
20 okt Dé oplossing voor bulk in de supermarkt (video)
19 okt Supermarktfamilie Colruyt koopt Santos Bikes
19 okt Omzet Danone groeit met 3,8 procent
19 okt DSM rondt overname van First Choice Ingredients af
19 okt Verpakken onder gewijzigde atmosfeer: nieuw e-book beschikbaar
19 okt EFSA ontwikkelt tool voor vaststellen THT- of TGT-datum
18 okt Free From Functional & Health Ingredients 2021: Inzicht in de belangrijkste voedingstrends -nu én over vijf jaar
18 okt Koffie wordt duurder en minder lekker
18 okt Food Safety Culture: basis voor bestaansrecht
18 okt Kaasboerderij Kaamps: Zekerheid over temperatuur stelt productieproces veilig
15 okt Logistieke problemen Carrefour nog niet opgelost
15 okt Nature’s Pride investeert in avocado inpakrobot (video)
15 okt Wegen | uitprijzen | etiketteren in de AGF sector (video)
14 okt Redefine Meat heeft grootse internationale plannen
14 okt Mars wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn
14 okt Anticiperen op wettelijke consequenties Farm to Fork Strategy
14 okt Het recept voor de drielaagstaart die Supply Chain Planning heet
13 okt EU zet stap in 'worstenoorlog' met Britten
13 okt Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway blijft groeien
13 okt Nestlé test blockchaintechnologie in Nieuw-Zeeland en Latijns-Amerika
13 okt Whitepaper zout- en suikerreductie: 4 criteria voor succesvol reduceren
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?