Europese Commissie presenteert actieplan voor biologische sector

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft het European Organic Action Plan 2021 – 2027 gepresenteerd. Het doel ervan is de productie en consumptie van biologische producten binnen de Europese Unie te stimuleren. Bovendien moet uiterlijk in 2030 minimaal 25% van de landbouwgrond gebruikt worden voor biologische landbouw.

De biologische landbouw biedt een aantal belangrijke voordelen: op biologisch beteelde akkers is de biodiversiteit ongeveer 30 % hoger, biologisch gehouden dieren hebben het beter en krijgen minder antibiotica toegediend, biolandbouwers hebben een hoger inkomen en zijn veerkrachtiger, en consumenten weten dankzij het EU-logo voor biologische producten precies wat ze eten. Het actieplan is in overeenstemming met de Europese Green Deal, de “van boer tot bord”-strategie en de biodiversiteitsstrategie.

Het actieplan is ontworpen om de reeds sterk groeiende biologische sector de juiste instrumenten te bieden om het streefcijfer van 25 % te bereiken. De drieëntwintig acties van het plan zijn opgebouwd rond drie assen – de consumptie stimuleren, de productie opvoeren en de sector verder verduurzamen — die een evenwichtige groei van de sector moeten garanderen.

De Commissie moedigt de lidstaten aan nationale biologische actieplannen uit te werken om hun nationale aandeel biologische landbouw te vergroten. Tussen de lidstaten bestaan aanzienlijke verschillen in het landbouwareaal dat momenteel voor biologische landbouw wordt gebruikt, gaande van 0,5 % tot meer dan 25 %. De biologische actieplannen van de lidstaten zullen een aanvulling vormen op de nationale strategische GLB-plannen, door maatregelen te formuleren die verder reiken dan landbouw en de door het GLB geboden mogelijkheden.

Om boeren en tuinders te stimuleren om op biologische landbouw over te schakelen, is het van belang dat de consumptie van biologische producten toeneemt. Het actieplan omvat daartoe verschillende concrete acties die erop gericht zijn de vraag te stimuleren, het vertrouwen van de consument te behouden en biologische voeding dichter bij de burgers te brengen. Dit omvat onder meer:

  • voorlichten en communiceren over biologische productie,
  • de consumptie van bioproducten stimuleren
  • de beschikbaarheid ervan in kantines bevorderen door middel van overheidsopdrachten
  • de distributie van biologische producten in het kader van de EU-schoolregeling vergroten.

De acties hebben bijvoorbeeld ook tot doel fraude te voorkomen, het consumentenvertrouwen te vergroten en de traceerbaarheid van biologische producten te verbeteren. De particuliere sector kan eveneens een belangrijke rol spelen door bijvoorbeeld werknemers te belonen met 'cheques' waarmee ze biologische voeding kunnen kopen.

Meer informatie is te vinden via de website van de Europese Commissie.

 

Bron: Europese Commissie

Foto: biologische bessen





Laatste nieuws