NIZO ontwikkelt model om Listeria-groei in kaas te voorspellen
bron: FoodPro Network Belgium
EDE - Om kaas veilig op de markt te brengen en te exporteren, moeten producenten voldoen aan voedselveiligheidscriteria en het risico op groei van Listeria monocytogenes bepalen. Om hierover snel inzicht te krijgen heeft NIZO een voorspellend model gemaakt. Hierover bericht NIZO op zijn website.
NIZO begon met onderzoek naar Gouda kaas, dat nooit in verband is gebracht met listeria, ondanks een pH boven 5,0 en een wateractiviteit boven 0,94. Uit onderzoek van NIZO blijkt dat de melkzuurconcentraties in deze kaas de groei van Listeria monocytogenes volledig remmen. Ook wanneer de melkzuurconcentraties niet onder het kritieke niveau vallen, blijkt de groei van de bacterie nog steeds voldoende geremd te worden door aanvullende factoren zoals pH, wateractiviteit en temperatuur.
Met behulp van deze wetenschappelijke inzichten heeft NIZO een model ontwikkeld en met succes gevalideerd om het potentieel van Listeria-groei in veel andere kazen te berekenen.
Meer informatie op de website van NIZO
Bron: NIZO
Laatste nieuws
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
-
25 apr Unilever verkoopt meer producten
-
25 apr HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden
-
25 apr A-merken Nestlé blijven last houden van zuinige consument
-
25 apr EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus
-
25 apr Aviko werkt aan frietketen zonder CO2-uitstoot in 2030
-
25 apr Legionella-onderzoek: het belang van risicoanalyse en watermonsters
-
25 apr Energiebesparing bij verdampen CO2 in de voedingsindustrie?
-
24 apr PepsiCo verlaagt zoutgehalte in chips van het merk Lay's
-
24 apr Heineken zag bierverkoop eerste kwartaal aantrekken
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan