Tony's Chocolonely niet langer op lijst met slaafvrije chocolade

LONDEN - Tony's Chocolonely is van een lijst met producenten van slaafvrije chocolade gehaald door zijn samenwerking met de Belgische multinational Barry Callebaut, aldus de Britse krant The Times. Dat is voor Tony's Chocolonely geen reden om de samenwerking stop te zetten.

Slave Free Chocolate houdt sinds 2007 een lijst bij van bedrijven die chocolade produceren zonder gebruik te maken van slavernij bij Afrikaanse toeleveranciers. Tony's Chocolonely stond steevast op de lijst, maar is door de samenwerking met Barry Callebaut verwijderd. 

Barry Callebaut gaf eerder al toe dat kinderarbeid en moderne slavernij in zijn productieketen niet zijn uit te sluiten. Het bedrijf wordt volgens The Times ook genoemd in een rechtszaak over "grote bedrijven die bewust geprofiteerd hebben van kinderarbeid" in West-Afrika.

Bewuste samenwerking met Barry Callebaut

Tony's Chocolonely betreurt de verwijdering, maar laat weten dat het bewust samenwerkt met een grote multinational zoals Barry Callebaut om de chocoladesector te veranderen. "In 2005 kozen we voor een samenwerking met Barry Callebaut om aan te tonen dat het mogelijk is om volledig traceerbaar te zijn terwijl we met een grote verwerker samenwerken", zo reageert Tony's Chocolonely op zijn website.

Barry Callebaut produceert de chocolade van Tony's Chocolonely afzonderlijk van zijn eigen chocolade en Tony's traceert alle routes. "Vorig jaar hebben we 387 gevallen van illegale kinderarbeid gevonden en 221 daarvan direct kunnen verhelpen. We hebben nog nooit een geval van moderne slavernij in onze waardeketen aangetroffen. De meeste grote chocoladebedrijven weten niet hoeveel gevallen van illegale arbeid er in hun waardeketen van cacao zijn en kunnen er dus ook niets aan doen."

Met de samenwerking wil topman Henk Jan Beltman bewijzen dat het ook voor grote bedrijven mogelijk is om de volledige productieketen te controleren. 

Meest duurzame merk

Tony's Chocolonely is sinds 2018 het grootste chocolademerk van Nederland en werd in mei vorig jaar nog voor de derde keer tot meest duurzame Nederlandse merk uitgeroepen. 





Laatste nieuws