Ahold Delhaize blokkeert stap topvrouw naar Hema

ZAANDAM - De overstap van Etos-directeur Saskia Egas Reparaz naar Hema krijgt een juridisch staartje. Moederbedrijf Ahold Delhaize wil niet dat de topvrouw aan de slag gaat bij een ‘directe concurrent’.

In het contract van Egas Reparaz staat immers een concurrentiebeding, waarin zou staan dat ze niet rechtstreeks mag overstappen naar een bedrijf met activiteiten die concurreren met die van Ahold Delhaize, aldus NRC en De Volkskrant. Volgens Ahold Delhaize is de clausule hier van toepassing omdat zowel Hema als Etos cosmetica verkoopt. Het zou kunnen betekenen dat Egas Reparaz minstens 6 maanden moet wachten voordat ze bij Hema aan de slag kan gaan.

De topvrouw verzet zich tegen die beslissing en heeft een advocaat in de arm genomen. En hoewel ze nog een contract heeft tot begin maart, is ze inmiddels op non-actief gezet door Etos.

Op de achtergrond van het conflict rond Egas Reparaz speelt een groeiende concurrentiestrijd in de supermarktbranche. Ahold Delhaize is eigenaar van Albert Heijn, dat de laatste jaren op de hielen gezeten wordt door de snel groeiende supermarktketen Jumbo. 

De eigenaren van Jumbo, de familie van Eerd, staan inmiddels aan het roer bij Hema: zij kochten het bedrijf eind 2020, samen met investeringsmaatschappij Parcom. De familie Van Eerd is nu voor de helft eigenaar van Hema, en sluit volledig eigendom in de toekomst niet uit.

De huidige CEO van Hema Tjeerd Jegen wil wel nog even aanblijven, maar niet tot het najaar. Daarnaast is er weinig begrip voor het standpunt van Ahold Delhaize, omdat cosmetica slechts 10% van de omzet van Hema zou vertegenwoordigen. “Bovendien is Hema gesloten. Etos is gewoon open. Hoe kun je dan spreken van een concurrentiebeding?”, aldus een bron rond Mississippi en Parcom tegen NRC.





Laatste nieuws