Korteweg: 'Melk produceren uit gras zonder inzet van koeien kost nog 5 tot 7 jaar'

GENT - Na de verkoop van De Vegetarische Slager, waaraan hij nog wel verbonden is als boegbeeld, heeft ondernemer Jaap Korteweg zich met het nieuwe bedrijf Those Vegan Cowboys gestort op de productie van melk uit gras zonder inzet van koeien. De sleutel is volgens hem om het eiwit caseïne zo goed mogelijk na te bootsen. Korteweg denkt dat het 5 tot 7 jaar zal kosten om dat voor elkaar te krijgen.

Korteweg kiest er bewust voor om de zuivelvervangers niet uit haver, soja, kokos of amandelen te produceren, aldus Korteweg tegen Melk van het Noorden. "Gras is erg duurzaam, het groeit zonder hulpmiddelen altijd en overal. Bovendien is ons proces vele malen efficiënter. Uit dezelfde hoeveelheid gras halen we 5 keer zoveel melk. Je hebt veel minder gebruik van land, water en energie."

In een laboratorium in Gent werkt Those Vegan Cowboys met een team van 20 specialisten aan onderzoek naar de omzetting van gras. Het bedrijf werkt samen met wetenschappers van Wageningen University & Research. Onderzoekers analyseren wat er in de koe gebeurt, welke processen plaatsvinden en hoe gras kan worden omgezet in melk. Those Vegan Cowboys heeft een beloning van 2,5 miljoen euro voor bijdragen die de ontwikkeling van melk uit gras versnellen.

Those Vegan Cowboys is ook betrokken bij de ontwikkeling van een plantaardig actief voor kaas. Het bedrijf is daar een samenwerking aangegaan met het familiebedrijf Westland Kaasspecialiteiten uit Huizen. De bedrijven willen in de zomer van 2021 een plantaardige variant voor smeerkaas op de markt brengen.

 

Bron: Melk van het Noorden





Laatste nieuws