De kracht van kort cyclische aansturing van de productie

26-11 06:01 | bron: FoodPro Network Belgium

OOSTERBEEK - Een nette, schone en veilige productieomgeving. Processen die op orde en in cadans komen. En teams die daardoor uiterst efficiënt en resultaatgericht werken. Het is de wens van elk managementteam in de procesindustrie. Om er te komen is er de kracht van kort cyclisch sturen.

Vanuit visie, strategie en jaarplannen wordt inzichtelijk wat er binnen productieorganisaties moet gaan lopen en wat de verwachtingen zijn.  De grootste valkuil is de verwachting dat de operatie op afstand aangestuurd kan worden en dat het ‘vanzelf gaat gebeuren’ in het verbeter- en veranderproces. Echter, hoe dichter op de productielijnen er wordt aangestuurd en hoe directer signalering, actie en interventies kunnen plaatsvinden, hoe succesvoller het resultaat op korte én lange termijn zal zijn. Een goede doorvertaling van doelen en verwachtingen naar het middenmanagement is de eerste stap. Op basis daarvan is het vervolgens voor productie- en teamleiders zaak de productie kort cyclisch aan te sturen.

Visuele waarneming

In de praktijk betekent het dat concreet gemaakte afspraken direct aan de lijn worden gemonitord. Worden alle veiligheidsinstructies door iedereen nageleefd? Worden op de afgesproken wijze data en productieafwijkingen uniform geregistreerd en teruggekoppeld? En heel actueel: houdt iedereen zich aan de ingestelde coronamaatregelen? Het zijn zaken die betrekkelijk eenvoudig visueel waarneembaar zijn. En dus vormen looprondes van productie- en teamleiders de basis van kort cyclische aansturing.

Direct aanspreken, directe actie

De kern van deze vorm van aansturing is niet alleen de directe signalering, maar vooral het direct aanspreken van medewerkers op gemaakte afspraken en de daarbij behorende verantwoordelijkheden. En het direct overgaan tot actie. Geen haarnetje op terwijl dat wel is afgesproken in het kader van de veiligheids- en kwaliteitsdoelstellingen? Registratieformulier niet ingevuld of een afwijkingen niet genoteerd? Niets beter om daarover direct het gesprek aan te gaan waarna de corrigerende actie direct volgt.

Fundament voor hogere prestaties

Het is een aanpak die vraagt om stevigheid, openheid en directe dialogen aan de lijn. Niet bang zijn voor het gesprek en de confrontatie.   Het grote voordeel is dat er niet alleen direct gestuurd wordt op basis van gemaakte afspraken en gestelde doelen, maar dat diezelfde afspraken en doelen steeds meer in de haarvaten van de totale organisatie komen te zitten. Mensen zullen elkaar er ook onderling op gaan aanspreken. Vanuit één gedeeld referentiekader komt dan de basis op orde en komt de operatie in cadans. Daarmee is het fundament gelegd om ook verdere verbetertrajecten te starten en prestaties en resultaten naar hogere niveaus te tillen.  

 

Door: Ronald Visser, Partner ARV Group

Bron: ARV Group

 

Vanuit één gedeeld referentiekader komt de basis

op orde en komt de operatie in cadans





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
18 jan PepsiCo wil in 2040 klimaatneutraal zijn
18 jan Picnic bekijkt uitbreiding naar Frankrijk
18 jan Beroemde speeches uit de voedingsindustrie | TedX | The true cost of food | Volkert Engelsman
18 jan Duvel: de beste vloer voor het beste bier (video)
15 jan EFSA ontwikkelt tool voor vaststellen THT- of TGT-datum
15 jan Export eurolanden nadert niveau van voor de coronacrisis
15 jan Webinar: Digitalisering in de AGF-industrie met Aptean Food & Beverage ERP
15 jan Zero Waste Food Shop weegschalen (video)
14 jan Unilever verwacht verbetering in tweede helft van het jaar
14 jan Arla Foods wil flink groeien met online verkopen van zuivel
14 jan HEMA verliest wekelijks 10 miljoen euro en schort bestellingen op
14 jan Schouw Informatisering sluit zich aan als kennispartner bij FoodPro Network
14 jan CryoHub to share results of implementation of innovative energy storage technique
13 jan Just Eat Takeaway heeft ook in vierde kwartaal profijt van lockdown
13 jan 12 Tips tegen voedselfraude (update)
13 jan Borgesius Bakkersland: vloerrenovatie met Ucrete levert tijd- en geldbesparing op (video)
12 jan DSM en TU Delft zetten lab op voor kunstmatige intelligentie
12 jan Hoe kiest men een voedselveilige vloer?
12 jan Waar liggen de risico's binnen voedselveiligheidssystemen?
11 jan Effecten van reuk- en smaakverlies op eetgedrag nader onderzocht
11 jan Consument bereid om meer te betalen voor kweekvlees
11 jan Wegen | uitprijzen | etiketteren in de AGF sector (video)
08 jan Too Good To Go haalt 31 miljoen dollar op bij investeringsronde
08 jan Ferrero opent onderzoekscentrum in Brussel
08 jan Leveren Uber chauffeurs straks ook uw boodschappen aan huis?
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?