Steunmaatregelen horeca: Fevia vraagt globaal steunpakket, ook voor toeleveranciers

BRUSSEL - In de strijd tegen het coronavirus kondigde het overlegcomité gisteren strengere maatregelen aan. Die hebben een zware impact voor de horeca en de evenementensector. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, roept op om in het steunplan dat momenteel wordt uitgewerkt naast de horeca ook de toeleveranciers te ondersteunen. Achter de horeca gaat immers een ganse keten schuil met veel toelevering vanuit de agrovoedingsketen, die ook zwaar getroffen wordt en veilig moet worden gesteld. Belgische voedingsbedrijven zijn belangrijke toeleveranciers voor de horeca en evenementensector en dreigen door de maatregelen tot 320 miljoen euro omzet per maand te verliezen, bovenop de impact die ze tot nog toe voelden sinds de start van de coronacrisis.

De beslissing van het Overlegcomité om de horeca en evenementensector gedurende één maand te sluiten, heeft een enorme impact op restaurants, cafés, andere horecazaken en evenementen. De aangekondigde steunmaatregelen voor de ondernemers uit de getroffen sectoren zijn dan ook levensnoodzakelijk, want zij worden zwaar geraakt. Maar de impact gaat verder en treft ook de vele bedrijven uit de Belgische voedingsindustrie die allerlei voedingsproducten en dranken leveren aan deze sectoren: alcoholische en niet-alcoholische dranken, groenten- en aardappelproducten, vlees, brood, soepen, sauzen, zuivel, ijs, snacks, chips, koekjes, enzovoort.

“We pleiten dan ook voor een globaal steunplan dat de gehele keten beschermt, inclusief de vele toeleveranciers uit de voedingsindustrie. Veel van onze bedrijven leveren dagelijks aan de horeca en evenementenbedrijven en dreigen samen liefst 320 miljoen omzet te verliezen per maand. We roepen onze overheden op om samen uit deze crisis te geraken, ervoor te zorgen dat de bedrijven het hoofd boven water kunnen houden en jobverlies zoveel mogelijk te vermijden. Het is belangrijk dat we de ganse keten in stand houden en ervoor zorgen dat iedereen deze moeilijke periode kan overbruggen”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia.

Fevia vraagt concreet om een verlenging en uitbreiding van de maatregel de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (corona), zodat alle getroffen voedingsbedrijven er beroep op kunnen doen en om maatregelen voor bedrijven die zwaar omzetverlies leiden. Daarnaast kan de overheid volgens Fevia ook voorzien in flexibiliteit in de betaling van sociale en fiscale bijdragen en in een versoepeling van de criteria voor de financiering en de regeling van de staatswaarborg voor kmo’s, de zogenaamde bazooka.

 

Bron: Fevia





Laatste nieuws