Europese onenigheid over Nutri-Score

BRUSSEL - Een aantal Europese landen verzetten zich tegen het invoeren van Nutri-Score als algemeen voedingslabel binnen de EU. 

Afgelopen maandag zaten de Europese ministers van landbouw bij elkaar om een plan te bespreken om de invoer van Nutri-Score in heel Europa door te voeren. Er zou een uniform voedingslabel moeten komen eind 2022 in het kader van de Europese From Farm To Fork-strategie, die in het teken staat van gezonde en duurzame voeding.

Het voorstel is om Nutri-Score, dat momenteel al in verschillende Europese landen gebruikt wordt, naar de hele EU uit te breiden.

Italië, Griekenland, Tsjechië, Cyprus, Hongarije en Litouwen verzetten zich daartegen. Zij vinden dat er momenteel al voldoende informatie terug te vinden is op producten om consumenten een bewuste keuze te laten maken, zo geven de landen aan in een open brief. De landen benadrukken ook dat consumenten door logo’s niet naar misleidende gezondheidskeuzes geleid moeten worden.

Niet toevallig scoort olijfolie, geproduceerd in onder andere Italië, Griekenland en Cyprus, slechter dan veel andere producten bij de Nutri-Score. 





Laatste nieuws