Laboratorium Ecca werkt mee aan optimalisering van cowfarms in Qatar

MERELBEKE - Qatar wil graag zelfvoorzienend zijn in de grondstoffen voor zuivelproducten en besloot daarom meerdere cowfarms op te richten. Het land, gelegen in woestijngebied, kreeg te maken met meerdere uitdagingen en zocht contact met professionals van VITO en kwam zo ook terecht bij Laboratorium Ecca. Qatar beschikt bijvoorbeeld niet over voldoende zoetwater reservoirs en er is te weinig vruchtbare grond voor het produceren van veevoer. Laboratorium Ecca en VITO werken nu samen aan de optimalisering van deze cowfarms.

Bodem verbeterend middel

Qatar zuivert al ruim 30 jaar het huishoudelijk afvalwater uit de grote steden. Dit gezuiverde water wordt gebruikt voor irrigatie van landbouwgrond en drinkwater voor dieren. Na het zuiveren blijft er slib over waarin bacteriën en beestjes voorkomen. Dit actief slib wordt opgestapeld in de woestijn. VITO onderzoekt het gezuiverde huishoudelijk afvalwater en bekijkt of het gebruikt kan worden voor irrigatie en productiewater. Daarnaast wordt het geproduceerde veevoer, het water en de melk, lever en nieren van de koeien onderzocht.

Laboratorium Ecca en VITO zetten samen mooie stappen voor een maatwerkoplossing waarbij de analyses nauwkeurig worden uitgevoerd. Het onderzoek maakt duidelijk of het opgestapelde actief slib in de woestijn werkt als bodem verbeterend middel. De duizenden tonnen slib zouden vermengd kunnen worden met het zand uit de woestijn om vruchtbare akkergrond te creëren voor veevoerproductie.

Samenwerking

Belgische laboratoria zijn ervaren met het hergebruiken van stromen uit voeding. Hierdoor is de samenwerking van Laboratorium Ecca en VITO een toegevoegde waarde voor Qatar. Ecca en VITO werken samen aan leefmilieu- en voedingsanalyses en borgen samen de kwaliteit, veiligheid en gezondheid van mens, dier en milieu. De analyses zijn vooral voor zware metalen, Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK), polychloorbifenyl (PCB), pesticiden en minerale olie. Laboratorium Ecca is een betrouwbare schakel binnen het proces.

 

Bron: Laboratorium Ecca - partner FoodPro Network





Laatste nieuws