Verplichting GTIN’s voor variabele gewichtsartikelen uitgesteld tot 2022

BRUSSEL - GS1 Belgium & Luxembourg stopt met het toekennen van nationale nummers aan leveranciers die gewichtsartikelen leveren aan de Belgisch-Luxemburgse Points-of-Sale. Dit geldt voor zowel Belgilux als buitenlandse leveranciers. Nationale nummers zijn identificatienummers die beginnen met 295, 296 of 28 en die worden gecodeerd in een EAN-13 barcode.

Met ingang van 1 januari 2022 wordt identificatie met een GTIN verplicht in plaats van met dit nationale nummer. Een GTIN is een Global Trade Item Number, een uniek nummer dat wereldwijd gebruikt kan worden en dat het GS1 bedrijfsprefix van de merkeigenaar bevat.

Deze overgang naar GTIN geldt voor nieuwe producten die nog niet voorzien zijn van een identificatienummer. Vanaf 2022 kunnen leveranciers geen nationale nummers meer aanvragen bij GS1 Belgium & Luxembourg, maar stellen ze zelf een GTIN op aan de hand van hun GS1 bedrijfsprefix.

De initiële overgangsdatum was 1 januari 2021 maar deze werd met goedkeuring van de Raad van Bestuur van GS1 Belgium & Luxembourg met een jaar uitgesteld, onder meer wegens Covid-19 vertragingen.

Op barcodeniveau betekent het ook dat de EAN-13 barcode zal worden vervangen. Het GTIN zal immers, samen met het nettogewicht, gecodeerd en geprint worden in één van de volgende type barcodes:  

  • GS1 DataMatrix: dit is een 2D barcode
  • GS1 DataBar Expanded (Stacked): dit is een 1D barcode

Het type barcode zal in samenspraak met de retailer beslist worden, aangezien nog niet alle retailers 2D barcodes kunnen scannen aan hun POS.

Waarom deze overgang?

Nationale nummers belemmeren o.a. internationale data-uitwisseling van productinformatie, e-commerce en traceerbaarheid. Bovendien zorgt het voor administratieve overlast bij leveranciers. GS1 wil daarom migreren van een nationale oplossing naar een globale oplossing voor haar leden.

Het uiteindelijke doel van deze transitie is: 1 GTIN voor eenzelfde product dat bruikbaar voor alle retailers voor alle landen.

Bent u er klaar voor?

Wij horen graag van u: wij willen weten of u klaar bent voor de transitie naar GTIN en naar de andere barcodes! 

GS1 Belgium & Luxembourg zal alle geïmpacteerde leveranciers – zoals u – de komende maanden proactief benaderen om hen te begeleiden in de migratie naar het GTIN. We zullen ook documentatie, trainingen en barcodeverificaties aanbieden om de leveranciers en retailers te ondersteunen.

Tenslotte zal GS1 de komende maanden een overzicht maken van welke retailers welk type barcode prefereren.

Raadpleeg zeker onze brochure voor meer informatie->

 

Bron: GS1 Belgium & Luxembourg - partner FoodPro Network





Laatste nieuws