Hygiënisch en sterk: Ucrete van Master Builders Solutions een vloersysteem voor de voedingsindustrie

26-06 06:01 | bron: FoodPro Network Belgium

HAM - Welke eisen stellen we aan de voeding die we eten, of meer bepaald, aan vlees? Hoewel er tal van antwoorden bestaan, is er één aspect waar iedereen het over eens zal zijn: we mogen absoluut niet inboeten op de netheid en hygiëne tijdens de verschillende fasen van de voedselverwerking. Zeker in die sector gelden er uiterst strenge normen. Een goed gekozen vloer kan dan ook een cruciale bijdrage leveren aan de maximale hygiëne bij de verwerking van voedingsmiddelen, en in het bijzonder van vlees.

In 2014 verdubbelde de Belgische vleesgroothandel Walravens zijn productieruimte door een nieuw gebouw toe te voegen aan zijn productievestiging. Voor de nieuwe vleesverwerkingsruimtes was Walravens op zoek naar een industrievloer, die moest beantwoorden aan de strengste eisen voor hygiëne, mechanische, thermische en chemische weerstand en duurzaamheid. Daarom koos jet vleesverwekrende bedrijf Walravens uit Jette (België) voor het hoogwaardige vloersysteem Ucrete DP 10 van Master Builders Solutions die werd geplaatst op een oppervlakte van 2.200 vierkante meter.

Een zwaar belastbaar vloersysteem voor een maximale hygiëne

De hoge eisen die worden gesteld aan hygiëne bepalen en beperken de keuze van vloersystemen voor vleesverwerkende installaties - net als de hoge mate waarin een vloer weerstand moet bieden aan schokken. Herhaaldelijke herstellingen zijn uiteraard geen optie: ze jagen bedrijven onnodig op kosten en verstoren de continuïteit. Wat is dan de ideale oplossing? Een stevige vloer die gemakkelijk kan worden gereinigd en die stof en vuil geen kans laat om in verborgen hoeken te kruipen. Anders gezegd: Ucrete, het hoogwaardige vloersysteem voor de meest veeleisende normen van de voedingsindustrie - en ook voor die van de farmaceutische en chemische industrie, de zware industrie en de elektronica-industrie, om maar een paar andere voorbeelden te noemen.

Even slijtvast als onverwoestbaar

Ucrete-vloersystemen bestaan uit beton, verfijnd met polyurethaan, die de eigenschappen van beide materialen optimaal combineren. De vloeren zijn vrijwel onverwoestbaar – een medewerker van Master Builders Solutions nam de proef op de som en ondernam tevergeefs tal van verschillende pogingen – en zijn ook nog eens volledig hygiënisch. Dikwijls vullen deze twee eigenschappen elkaar aan, aangezien het herhaaldelijk schoonmaken met bijvoorbeeld heet water, stoom of agressieve schoonmaakmiddelen een van de voornaamste schadelijke effecten veroorzaakt in voedselproducerende installaties. Ucrete-vloeren bieden weerstand tegen temperaturen tot 130°C en -40°C, zoals in koelruimtes. Ze behouden ook hun weerstand bij thermische schokken, d.w.z. wanneer ze heel plots worden blootgesteld aan zeer hoge of zeer lage temperaturen.

Uiterst zuurbestendig

Hoewel schoonmaakbeurten hier in grote mate toe bijdragen, zijn de chemische effecten op de vloer in geen geval beperkt tot die handeling. Met name in de voedingsindustrie komen vloeren hoogstwaarschijnlijk in aanraking met vetten, zuren of basen, die dikwijls bijtend kunnen zijn wanneer ze in grote hoeveelheden worden gebruikt: azijnzuur, melkzuur, oliezuur en citroenzuur zijn ingrediënten die veelvuldig worden gebruikt in de voedingsindustrie en bijtende soda wordt dikwijls gebruikt tijdens schoonmaakbeurten: ze kunnen allemaal, soms wel in een fractie van een seconde, schade toebrengen aan andere soorten vloerbedekkingen. Ucrete, daarentegen, ondervindt helemaal geen last.

Naadloos en onderhoudsvriendelijk

Uiteraard is Ucrete schokbestendig en doorgaans uiterst bestand tegen mechanische belasting. Ucrete is ook krasvrij en, indien nodig, slipvast, in overeenstemming met de EN- en DIN-normen. Ucrete heeft zijn duurzaamheid deels te danken aan de naadloze plaatsing. Dikwijls zijn de eerste plaatsen in een vloer die moeten worden hersteld - de voegen - niet alleen de zwakke punten van vrijwel alle vloertypes, het zijn ook de plaatsen waar stof en vuil zich het gemakkelijkst kunnen ophopen en die bijzonder moeilijk hygiënisch schoon te houden zijn. Hoe minder voegen een vloer heeft, hoe gemakkelijker het is om de vloer goed te reinigen en hoe minder risico op vroegtijdige aantasting.

Snelle plaatsing

Dit alles maakt van Ucrete de perfecte vloersystemen voor de voedingsindustrie: hij is hygiënisch, uiterst stevig, duurzaam en, niet het minst, tast het voedsel niet aan tijdens de plaatsing - allebei belangrijke eigenschappen voor gebruik in de voedingsindustrie. En nu we het toch over de plaatsing hebben: hoe sneller de vloer kan worden geplaatst in de bouwfase, hoe sneller de werkzaamheden kunnen worden hervat. Tijdens de renovatie is snelheid nog meer van belang: wanneer een vloer moet worden vervangen, betekent dit immers dikwijls dat de werkzaamheden moeten worden stilgelegd. En hoe kort zo’n stilstand ook is, ze is nooit kort genoeg. Ook hier blinkt Ucrete uit: veel van de vloerbedekkingssystemen kunnen worden geplaatst tijdens de normale onderbrekingen in de productie - zoals ‘s nachts of tijdens het weekend. Een voorbeeld: Ucrete UD 200 is klaar voor gebruik na slechts vijf uur bij een temperatuur van 10°C - een relatief lage temperatuur die doorgaans de uitharding van bouwmaterialen aanzienlijk vertraagt.

Een duurzaam vloersysteem

Ucrete-vloeren kunnen tientallen jaren meegaan en blijven even doelmatig als op de eerste dag. Elke vervanging die niet moet worden uitgevoerd draagt uiteraard ook bij aan het milieu - geen onnodige uitputting van hulpbronnen, geen onnodig energieverbruik. Bovendien toont het Eurofins Indoor Air Comfort Gold-certificaat aan dat Ucrete beantwoordt aan alle Europese emissienormen voor vloeren in afgesloten ruimten. Ucrete draagt ook zijn steentje bij aan de LEED-score van de U.S. Green Building Council – de productinformatieverklaringen waarin wordt toegelicht welke punten worden beoordeeld, zijn beschikbaar voor alle Ucrete-systemen.

Toonaangevende bedrijven in de Europese voedings- en drankenindustrie wijzen op de duurzaamheid van Ucrete. Dit speelde voor vleesverwerker Walravens, naast de prestatie-eigenschappen, ook een rol bij de keuze van het te plaatsen vloersysteem.

 

Bron: Master Builders Solutions - partner FoodPro Network
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
13 jul Voedingsmiddelen leveren aan Tesco? (whitepaper)
13 jul Walmart laat robots de vloer schrobben (video)
13 jul De Enssieg Groep: nu ook gecertificeerd applicator van Ucrete CS vloerensysteem
10 jul Biotechnologiebedrijf in Singapore produceert melk in een laboratorium
10 jul Verplicht mondkapje in supermarkt en andere winkels
10 jul Circa 60% van de wereldwijde vleesproducten in 2040 zal plantaardig of gekweekt zijn
10 jul Understanding, Monitoring and Meeting the Differing Global Maximum Residue Limits (MRLS) For Pesticides in Food and Feed Products
10 jul Vergroot uw competenties met online training bij DNV GL
09 jul ‘Ahold Delhaize gaat strijd aan met Jumbo voor Hema’
09 jul FAO verwacht daling van 3% van het vleesverbruik in 2020
09 jul Nestlé gaat productie van Nespresso-koffie uitbreiden
09 jul Trends in de Zuid-Koreaanse food retail
09 jul Veilige en efficiënte afvuloplossingen (video)
08 jul Europees project FoodSHIFT gericht op duurzaam lokaal voedselsysteem in 9 steden
08 jul Picnic verwacht omzet van 500 miljoen euro in 2020
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?