De juiste vloer: doorslaggevend voor de voedselveiligheid

17-09 06:01 | bron: FoodPro Network Belgium

HAM - Het is niet voor niets dat Ucrete industrievloeren van Master Builders Solutions de sterkste vloer ter wereld zijn. Deze vloersystemen bewijzen al meer dan 50 jaar hun prestaties in chemische en farmaceutische industrie èn in de voedingsindustrie.

Voor voedselverwerkende bedrijven in het algemeen en vleesverwerkende bedrijven in het bijzonder is het cruciaal om de juiste industrievloer te kiezen.

Wat zijn de grootste gevaren van een verkeerde vloer in een voedselverwerkend bedrijf?

Wanneer de verkeerde industrievloer wordt aangebracht, bestaat de kans dat die moeilijk naar behoren gereinigd kan worden, waardoor bacteriën en schimmels vrij spel krijgen. Onvoldoende slijtvaste vloeren kunnen dan weer beschadigd raken, barsten of delamineren, waardoor vuil, stof of andere deeltjes in het voedsel kunnen terechtkomen. Niet alleen geven gebrekkige vloeren micro-organismen de kans om zich verder te vermenigvuldigen, ze kunnen ook ongedierte, zoals vliegen, kevers en knaagdieren, aantrekken, wat de kans op besmetting nog groter maakt. Dit soort kruisbesmetting tussen voedsel, vloeroppervlakken en apparatuur is een typische oorzaak van voedselvergiftiging.

Welke vloer is het meest geschikt voor vleesproducerende en vleesverwerkende bedrijven?

De vloer moet in ieder geval hygiënisch en slijtvast zijn, en weerstand bieden tegen zware impacten, chemicaliën en grote temperatuurschommelingen. Duurzaamheid en hygiëne gaan dan ook hand in hand. Het is cruciaal dat de vloeren naar behoren kunnen worden gereinigd en intensieve schoonmaakbeurten kunnen weerstaan. Ook een goede slipweerstand is van belang, aangezien elk residu een mogelijk risico op uitglijden inhoudt. De meest geautomatiseerde productievestigingen vragen om antistatische eigenschappen. Met het ruime assortiment aan antistatische vloeren dat dit jaar op de markt wordt gebracht, kan Ucrete van Master Builders Solutions aan deze vraag tegemoetkomen. Ook voor de algemene prestaties is het belangrijk dat de vloer gemakkelijk kan worden geplaatst: denk maar aan de gevolgen voor de productie, van het aantal productiestops tot de impact op de directe omgeving. De innovatieve en snel uithardende Ucrete vloersystemen zijn vrij van oplosmiddelen, ze zijn geurloos en vlekbestendig en kunnen na vijf uur bij een temperatuur van 10°C opnieuw in gebruik worden genomen voor een optimaal comfort en optimale voedselveiligheid.

Maakt een slipvast vloersysteem een verschil voor de hygiëne?

In principe niet! Een vloerssysteem met een afgebakend profiel (DP) – R12 of R13 volgens DIN51130, dus met een ‘ruw’ oppervlak voorkomt het risico op uitglijden. De vloer moet, net zoals bij roestvrij staal, naar behoren kunnen worden gereinigd zodat bacteriën geen voedingsbodem krijgen om te overleven in de getextureerde laag en zo kruisbesmetting zouden kunnen veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om een systeem te kiezen dat een veilige omgeving creëert voor wie in de fabriek werkt. Dat systeem mag niet inboeten op slipweerstand of reinigbaarheid – zeker niet in fabrieken waar de vloer dikwijls vettig en nat is, zoals in vleesverwerkende bedrijven.

Welke regels gelden er voor vloerbedekkingssystemen in vleesverwerkende bedrijven?

HACCP (risicoanalyse en kritische controlepunten) is een preventief beheerssysteem voor de voedselveiligheid dat is ontworpen om gevaren voor de voedselveiligheid op te sporen en zodoende voedselverontreiniging te voorkomen. Verordening 852/2004 van het Europees Parlement stelt dat “exploitanten van levensmiddelenbedrijven zorg moeten dragen voor de invoering, de uitvoering en de handhaving van één of meer permanente procedures die gebaseerd zijn op de HACCP-beginselen.” Dit betekent voor vloerbedekkingssystemen dat ze:

  • naadloos en ondoordringbaar moeten zijn, zodat bacteriën en schimmels zich niet kunnen vermenigvuldigen in voegen of naden;
  • duurzaam moeten zijn, zodat er geen scheurvorming plaatsvindt waar vuil en verontreinigingen zich kunnen schuilhouden;
  • gemakkelijk te reinigen moeten zijn.


Bijlage II van de verordening stelt het volgende voor ruimten: in hoofdstuk II (punt 1 A3) wordt benadrukt hoe belangrijk het is dat oppervlakken, en dus ook vloeren, gemakkelijk kunnen worden gereinigd. Er moet ook worden nagedacht over verdere verbeteringen: alle Ucrete-systemen die in Redditch, het VK, worden geproduceerd, hebben in 2018 bijvoorbeeld een Halal-certificering behaald. Vooral in de vleesverwerkende industrie wordt dat certificaat steeds vaker gevraagd.

Waarom is een hygiënische vloerbedekking zo belangrijk?

Voedselvergiftiging kan het verschil maken tussen leven en dood. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden meer dan 200 ziekten via voedsel verspreid, en die kosten jaarlijks aan zo’n 420.000 mensen het leven. De overdracht van de meeste van die ziekten kan worden voorkomen door een degelijke voedselbereiding. Een voorbeeld dat echt relevant is voor de vleesindustrie is een van de gevaarlijkste ziekten die door voedsel wordt overgedragen: de E. colibacterie van het type 0157. Die bacterie kan fataal zijn en wordt dikwijls aangetroffen in de ingewanden van dieren of in dierlijk afval, onder meer van vee. Een van de redenen waarom de ziekte wordt overgedragen op mensen is omdat het vlees wordt besmet door een slechte hygiëne tijdens de productie. Het mag dus duidelijk wezen dat er een belangrijke rol is weggelegd voor hygiënische vloeren in de strijd tegen ziekten die via besmet vlees worden overgedragen.

Wenst u meer informatie?

 

Bron: Master Builders Solutions - partner FoodPro Network
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
25 sep Investeerders steken 55 miljoen in Mosa Meat
25 sep Picnic gaat samenwerken met Duits supermarktbedrijf
25 sep Circa 60% van de wereldwijde vleesproducten in 2040 zal plantaardig of gekweekt zijn
25 sep SGS Digicomply (video)
25 sep Procesoptimalisatie in de voedingsindustrie volgens Bizerba
24 sep Uncle Ben’s voortaan Ben’s Original
24 sep Europese onenigheid over Nutri-Score
24 sep Tsjechische online supermarkt Rohlik bezig met grote opmars in Europa
24 sep Tekort aan gele spliterwt door populariteit vegaburgers
24 sep LI-5600, een etiket boven én onderaan! (video)
23 sep Iedere dag 'Happy hour' in Finse supermarkt
23 sep Omarm de toenemende complexiteit in productieplanning
23 sep Verzegel je maaltijden met een etiket! (video)
22 sep Vivera opent vernieuwde fabriek
22 sep Ahold Delhaize stelt nieuwe duurzaamheidsdoelen
22 sep Dagelijks haalt 1 miljard euro aan voedsel de winkel niet
22 sep Hoogwaardige perslucht is van essentieel belang voor de productie van voedingsmiddelen en dranken
21 sep Meer voedselfraude in tijden van crisis?
21 sep Nestlé's plantaardige 'bacon cheeseburger' verkrijgbaar in de VS
21 sep Ahold Delhaize zet in op halvering van de voedselverspilling in 2030
21 sep Bekijk de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe FSSC
21 sep TempWeb: 100% zekerheid op afstand geeft rust
18 sep SGS verifieert wereldwijd landbouwbedrijven in opdracht van Nestlé
18 sep Zijn gezonde tussendoortjes echt wel zo gezond?
18 sep Kaasboerderij Kaamps: Zekerheid over temperatuur stelt productieproces veilig
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?