VN: Paniek bij voedselimporteurs kan crisis veroorzaken

NEW YORK - Bedrijven die nu enorme hoeveelheden granen en zaden inkopen vanwege het coronavirus drijven de prijzen van die producten snel op, met mogelijk een wereldwijde voedselcrisis als gevolg, aldus deskundigen in gesprek met Reuters.

Analisten binnen de agrarische sector en economen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) waarschuwen voor snelle prijsstijgingen. Als voorbeeld wordt de prijs van rijst in Thailand aangehaald.  In Thailand, de tweede grootste importeur ter wereld van rijst, is de prijs in korte tijd al gestegen tot het hoogste bedrag sinds 2013.

Econoom Abdolreza Abbassian van de FAO voorziet dat het 'Thailand-scenario' met enkele maanden ook wereldwijd gevoeld kan worden. "Wat als grote Europese importeurs in mei of juni denken dat zij geen tarwe of rijst meer kunnen krijgen en massaal gaan inkopen? Snel oplopende prijzen kunnen zorgen voor een wereldwijde voedselcrisis. Dat terwijl de meest belangrijkste exportlanden voldoende voorraden hebben opgeslagen."

Abbassian geeft aan dat er ook een tweede probleem speelt. "Er is voldoende voedsel, maar men komt handen tekort om het op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen, waardoor de vraag langer blijft."

In Frankrijk zou men vooral mankracht tekort komen. In Frankrijk nam de vraag naar tarwe in korte tijd enorm toe, terwijl er van buiten Frankrijk ook grote(re) orders werden geplaatst. Er zouden te weinig vrachtwagens zijn om het voedsel te verplaatsen, terwijl grenscontroles en andere coronamaatregelen het distributieproces moeilijker maken.

 

Foto: Tarwe oogst





Laatste nieuws