Insectenvet kan aanzienlijk deel van boter in gebak vervangen

GENT - Vet op basis van insecten is een duurzaam en gezond alternatief voor boter. Als er in gebak minder dan de helft van de boter vervangen wordt door insectenvet, is het verschil nauwelijks te proeven. Deze conclusie trekken onderzoekers van de Universiteit Gent na een onderzoek waarbij een smaakpanel verschillende producten met en zonder insectenvet kregen voorgeschoteld. 

De onderzoekers gebruikten vet van larven van de zwarte soldatenvlieg in koekjes, wafels en cake. De onderzoekers bakten van elke soort 3 versies: een gewone versie met alleen boter, een versie waarin 25% van de boter vervangen werd door insectenvet en een versie waarin 50% van de boter was vervangen door insectenvet.

Een smaakpanel werd vervolgens gevraagd of ze het verschil in samenstelling proefden. Bij het gebak met 25% aan insectenvet konden de leden van het smaakpanel niet proeven dat er insectenvet in gebruikt was. Bij wafels merkten ze het insectenvet ook niet op wanneer 50% van de boter vervangen was. Ook de textuur en de kleur weken nauwelijks af van het origineel.

 

Bron: Universiteit Gent





Laatste nieuws