Universiteit Antwerpen onderzoekt waarde van microalgen in voeding

ANTWERPEN - Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen onderzoeken onder leiding van professor Siegfried Vlaeminck of microalgen ingezet kunnen worden als een duurzaam alternatief voor conventionele eiwitten. Algen hebben een hoge productiviteit en een hoogwaardige nutritionele samenstelling. Daarnaast kunnen ze gekweekt worden op onvruchtbare grond of in zout water en dat biedt veel perspectief.

Er worden al meer dan 145 soorten macroalgen in voeding verwerkt, maar het aandeel microalgen is veel kleiner, aldus Vlaeminck. De strenge Europese wetgeving rond zogenaamde ‘novel foods’ is hiervan de belangrijkste reden.

Momenteel zijn Chlorella en Spirulina de meest verwerkte soorten. Maar deze zijn duur en worden eerder gezien als voedingssupplement en niet als volwaardige bron van eiwit.

Dat is niet terecht, aldus de onderzoekers. Microalgen zijn heel eiwitrijk en hebben een hoge aminozuursamenstelling.

 

Bron: VILT





Laatste nieuws