Nootjes op pootjes

HEERENVEEN - ‘Smelt de boter in een koekenpan. Zet het vuur op zacht/gemiddeld. Bak de knoflook in de boter gedurende 5 minuten. Voeg de sprinkhanen toe. Ga verder met bakken gedurende 10-15 minuten, af en toe roeren. Eet smakelijk.’ Tja, hoe smakelijk zou het zijn, gefrituurde sprinkhanen in knoflookboter? Op de website duurzaaminsecteneten.nl waarop dit recept te vinden is zeggen ze ‘het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes.’ Dat klinkt best sympathiek.

In meer dan 100 landen in de wereld, met name in Azië en Afrika, is insecten eten heel gewoon. Dit zijn vaak rupsen, sprinkhanen, meelwormen, maar soms ook bijen, mieren en vliegjes. Het eten van insecten wordt ‘entomofagie’ genoemd en is tegenwoordig helemaal ‘in’, omdat ze een goede, gezonde en duurzame bron van eiwitten zouden zijn. Arnold Huis, hoogleraar tropische entomofagie aan de Wageningen Universiteit onderschrijft dit helemaal. ‘Er zijn 3 miljoen soorten insecten. Daarvan zijn er nu achthonderdduizend beschreven en slechts vijfduizend zijn er giftig. De rest zouden we dus gewoon kunnen eten.’ Ook het Voedingscentrum is positief over het eten van insecten. ‘Ze passen in een gevarieerde en gezonde voeding en bevatten eiwit, onverzadigd vet, ijzer en vitamine B. Daarnaast is insectenvlees duurzamer om te kweken dan vlees, omdat insecten hun voeding twee tot drie keer efficiënter omzetten dan varkens of kippen en wel vijf keer zo efficiënt als runderen. Bovendien is er minder water en ruimte nodig en ligt de uitstoot van de broeikasgassen een stuk lager.’

Een paar praktische hick-ups zijn er natuurlijk wel. Mensen die allergisch zijn voor schelpdieren kunnen ook heftig reageren op het eten van insecten. De pootjes en vleugeltjes moet je sowieso voor consumptie zorgvuldig verwijderen, want die kunnen verstopping en beschadiging van je darmen veroorzaken. De NVWA, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, adviseert daarom dat je beter niet meer dan 45 g kunt eten in verband met de chitine die in de poten en het skelet zit, hetgeen schadelijk zou kunnen zijn voor de mens. Er zijn nog geen regels voor het verkopen van insecten als voedsel. De EU moet zich daarover nog buigen, maar staat de verkoop vooralsnog toe.

Bovendien eten we allemaal al insecten. Want ongemerkt komen er bij het oogsten van gewassen insecten mee, die je in kleine deeltjes terugvindt in bijvoorbeeld brood en pasta. In snoep als M&M’s en roze koeken zit een uitscheidingsproduct van Indiase luizen, voor menig zoetekauw geen enkel probleem. De voordelen lijken dus ruim op te wegen tegen de nadelen. Wat weerhoudt ons dan nog om aan te vallen op een overheerlijke Bee-LT sandwich of onze tanden te zetten in een voedzame bug-bar? Ja, dat dus. We eten met onze ogen, en dat is hier precies het probleem.

We testen het insecten eten eens uit tijdens een insectenkookworkshop. Als groep prutsen we een uitdagend driegangenmenu in elkaar met sprinkhanen, buffalowormen, triobolowormen en krekels. Onze workshopleider zegt: ‘Het zet eigenlijk geen zoden aan de dijk, die insecten. Je moet er namelijk wel erg veel van eten om daarmee je buik te vullen.’

Dus gaan we aan de slag met vlees braden, vis fileren, aardappels koken, groente blancheren en chocoladesaus maken. En gebruiken de insecten als aanvulling, bijvoorbeeld in voorgerecht van rundvlees op een bedje van sla en tomaat met een mooie dressing van granaatappel en triobolowormen, en in de brownie met buffalowormen. Toegegeven, niemand had een probleem met het naar binnen werken van de gerechten. Maar de insecten waren meer decoratie dan basisingrediënt en zònder was het ook verrukkelijk geweest! Naar nootjes vond niemand het smaken, maar goed, daar hebben we dan ook nootjes voor die recentelijk geherwaardeerd zijn als gezond. Nootjes zonder pootjes welteverstaan.

TEN the export network biedt advies en support aan food & beverage bedrijven die over grenzen durven te kijken. Zij coördineert exportactiviteiten, stimuleert business development projecten en zet nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseert TEN bestaande exportactiviteiten en zijn de adviseurs werkzaam voor het SIB-programma (Starters International Business programma van de RVO) voor MKB-bedrijven. Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op voor een afspraak: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.

 


Bron: TEN the export network - partner FoodPro Network





Laatste nieuws