Voedselthermometers zorgen voor uniforme werkwijze bij Makro/Metro

ERPE-MERE - De voedselveiligheidsregels voor de retail zijn streng. Meetinstrumenten die het proces rondom inkomende goederen vergemakkelijken en versnellen zijn dan ook meer dan welkom.

METRO AG is een Duits groothandelsbedrijf, actief in 25 landen. Sinds 1970 behoort ook MAKRO België tot METRO AG. Waar de METRO-vestigingen een groothandel zijn voor professionals in de horeca is iedereen welkom in de MAKRO-vestigingen. MAKRO Cash & Carry België telt 17 vestigingen: 11 METRO’s en 6 MAKRO’s.

Probleemstelling

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelt dat organisaties die in voedingsmiddelen handelen verplicht zijn de temperatuur van de inkomende goederen te controleren en te registreren. MAKRO/METRO registreert bovendien dagelijks, steeksproefsgewijs, de temperatuur van de goederen in de winkel. Dat betekent dat binnen één vestiging 50-80 metingen per dag plaatsvinden, afhankelijk van de winkeloppervlakte. Er zijn 3 manieren om de temperatuur te meten: via een infraroodsensor; via een steeksonde door die tussen verpakkingen te plaatsen om zo de oppervlaktetemperatuur meten; of via een steeksonde door die in de goederen te steken om zo de kerntemperatuur te meten. Metingen uitvoeren met een steeksonde geven een nauwkeuriger resultaat, maar kosten meer tijd dan metingen met behulp van een infraroodsensor.

De oplossing: de TLC 730-voedselthermometer

De Ebro TLC 730-voedselthermometer is speciaal ontwikkeld voor het meten van inkomende goederen. De voedselthermometer is, heel handig, uitgerust met zowel een infraroodsensor als een insteekvoeler. Dankzij de infraroodsensor meten werknemers de temperatuur eenvoudig en snel. Pas wanneer de temperatuur zich binnen de kritieke zone bevindt, is het nodig de insteekvoeler te gebruiken om de werkelijke kerntemperatuur te meten.

De toepassing van de voedselthermometers

MAKRO/METRO vult elke dag allerlei gegevens van de inkomende goederen in op verschillende documenten. Het werken met de TLC 730-thermometers versnelt en vergemakkelijkt dat proces. Elke afdeling gebruikt eigen voedselthermometers. Grote vestigingen beschikken over zo’n 10 tot 12 stuks. Kleinere vestigingen tussen de 5 en 7 exemplaren. METRO opende onlangs een nieuwe vestiging waar ook met de TLC 730 gewerkt wordt. “Dan werken we op alle vestigingen uniform én weten we dat het goed zit.”

Referentie

Franky Deblomme, Quality Assurance Supervisor: “Gullimex verzorgt ook de jaarlijkse kalibratie van de thermometers. Zij nemen daarin het initiatief. Het kwaliteitsproces loopt daardoor gegarandeerd goed.”

Casestudy Makro/Metro

Let op: De TLC 730 voedselthermometer is vervangen door de verbeterde TLC 750i voedselthermometer.

 

Meer informatie? Kom in contact met Gullimex


Bron: Gullimex - partner FoodPro Network





Laatste nieuws