Britse supermarkten boos bij naderende Brexit

LONDEN - De belofte van de Britse overheid dat er geen voedseltekorten zullen ontstaan bij een ‘no-deal brexit’, zorgt voor boze reacties bij Britse supermarktketens en producenten. Britse producenten wijzen erop dat ze niet eindeloos kunnen blijven hamsteren.

Hamsterplicht

De Britse voedingsindustrie komt in opstand tegen de beloftes van minister Michael Gove. Die beloofde eerder deze maand dat er geen tekorten aan verse voeding zouden ontstaan. Ook de hamsterplicht, door de overheid ingesteld, roept een heleboel ongenoegen op bij Britse producenten in de voedingsindustrie, aldus Reuters.

Al een jaar lang is de Britse voedingsindustrie producten aan het hamsteren. Toch lijkt het onvermijdelijk dat er problemen zullen ontstaan wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder akkoord.

VK haalt derde van zijn voeding uit EU

Het Verenigd Koninkrijk haalt gemiddeld een derde van zijn voeding uit de EU, maar in de herfst en de winter wordt dat aandeel nog groter. Tesco liet eerder al weten voor liefst 200 miljoen pond aan voorraden te hebben opgebouwd, maar daardoor nog moeilijk te kunnen hamsteren.

'Het is niet onze taak om de natie te voeden'

Het is de taak van de retailers om hun branche te beschermen, niet om de hele natie te voeden, aldus de reactie van diverse supermarkthoofden. Zij hebben het gevoel dat de overheid de verantwoordelijkheid hiervoor bij hen in de schoenen probeert te schuiven. Het publiek zou daarnaast onterecht wijs gemaakt worden dat er, bij een gedegen voorbereiding van de Brexit, geen risico op tekorten is.





Laatste nieuws