Meatless ziet perspectief in verwerking van lokaal geteelde veldbonen

GOES - Het bedrijf Meatless uit het Nederlandse Goes produceert jaarlijks 3.000 ton aan vegetarische en hybride producten en investeert dit jaar 1,7 miljoen euro in verdubbeling van de productiecapaciteit. Het bedrijf ziet perspectief in de verwerking van lokaal geteelde veldbonen. "We zijn nu 2,5 jaar bezig met de verwerking van veldbonenmeel in onze producten", aldus Jos Hugense, directeur van Meatless, tegen Boerderij. "Veldbonenmeel bevat 35% eiwit en de teelt past goed in Nederland."

In Nederland geteelde veldbonen

Meatless start met een project samen met provincie Zeeland, CZAV en Limagrain. “We zetten een regionaal project op met in Nederland geteelde veldbonen. In Duitsland leveren boeren veldbonen voor een prijs waar Nederlandse akkerbouwers niet mee kunnen concurreren”, aldus Hugense. “Daarom moeten we in Nederland een meerwaarde in de markt creëren om het rendabel te maken. De meerwaarde kan komen uit milieuvriendelijke concepten met traceerbare herkomst van de verwerkte veldbonen."
 
Hugense stelt dat het isoleren van eiwit uit meel een belangrijke voorwaarde is voor een echte opmars van het telen van eiwitrijke gewassen, zoals veldbonen. Hugense noemt daarbij de Franse erwtenverwerker Roquette als voorbeeld. “Toen deze coöperatie in staat bleek om eiwit uit erwten te isoleren, is de erwtenteelt in Frankrijk fors toegenomen".
 
Hugense verwacht dat het nog 3 tot 5 jaar duurt voordat dit ook met veldbonen mogelijk is.
 
 
Bron: Boerderij
 
Foto: Meatless




Laatste nieuws