Voorkomen van product recalls in de voedingsmiddelenindustrie

14-02 06:01 | bron: FoodPro Network Belgium

DILBEEK - Een terughaalactie, oftewel een recall wil je als producent ten alle tijde voorkomen. Als producent waarborg je het gebruik van het product waarvoor het bedoeld is, maar sta je vooral in voor de veiligheid ervan. In hoeverre is een recall in de voedingsmiddelenindustrie te voorkomen?

Voedselveiligheid | Food Safety

Er is de voedingsmiddelenindustrie alles aan gelegen om de veiligheid van de voedingsmiddelen te waarborgen. Consumenten mogen niet ziek worden van de consumptie van voedingsmiddelen. De Rijksoverheid controleert hierop en ziet toe op naleving van de regels voor voedselbereiding. Naast optimale hygiëne en reiniging in het productieproces ter voorkoming van besmetting met ziekmakende bactierieën zijn er andere manieren om de kwaliteit van de producten gedurende het productieproces te voorkomen. Verder is het van belang dat de productinformatie die aan de consument verstrekt wordt correct is.

 

 

Hoeveel kost een terugroepactie?

De schade van een recall kan voor een voedingsmiddelenfabrikant al snel tot zo'n miljoen Euro oplopen. De waarde die we aan de repuatieschade ten gevolge van een terughaalactie moeten hangen is lastiger te berekenen. Wel is naar aanleiding van onderzoek bekend, dat 15% van de consumenten niet tot herhaalaankopen overgaat na een terugroepactie.

 

Terugroepactie voorkomen

Technieken die voorzien in detectie en inspectie van productvreemde materialen worden steeds verder doorontwikkeld. Aangezien de voedselketen lang en complex is, kan vooral het risico op product recalls zo veel als mogelijk geminimaliseerd worden. Met name het opsporen van fysieke verontreinigingen door middel van metaaldetectiesystemen en röntgeninspectiesystemen helpt recalls voorkomen. Visuele inspectiesystemen vermijden dure recalls en houden uw productielijn onder controle. Scanners inspecteren voorverpakte producten en detecteren verkeerd geëtiketteerde verpakkingen. Naast deze zogenaamde labelinspectie vind er een controle plaats op de lasnaadkwaliteit en op lasnaadcontaminatie.




Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 feb DSM koopt Glycom voor 765 miljoen euro
21 feb Familie Van Eerd verdeelt 52,5 miljoen euro dividend
21 feb Als food merk overleven in Mexico
21 feb Samenwerking met Starbucks levert Nestlé kwart miljard op
21 feb Energiebesparing bij verdampen CO2 in de voedingsindustrie?
20 feb PepsiCo komt met 'verrassingsdoos' om voedselverspilling tegen te gaan
20 feb HelloFresh werkt aan verlaging van CO2-emissie bij bezorging
20 feb Voedingsmiddelen leveren aan Tesco? (whitepaper)
20 feb Aviko investeert in nieuwe fabriek in Poperinge
20 feb Tekort aan gele spliterwt door populariteit vegaburgers
19 feb Twee Vlaamse voedingsbedrijven bekroond als fabrieken van de toekomst
19 feb Britse vleesindustrie vreest exportstrop na einde overgangsfase Brexit
19 feb Circa 60% van de wereldwijde vleesproducten in 2040 zal plantaardig of gekweekt zijn
19 feb Trends in de Zuid-Koreaanse food retail
19 feb Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?