Voorkomen van product recalls in de voedingsmiddelenindustrie

11-10 06:01 | bron: FoodPro Network Belgium

DILBEEK - Een terughaalactie, oftewel een recall wil je als producent ten alle tijde voorkomen. Als producent waarborg je het gebruik van het product waarvoor het bedoeld is, maar sta je vooral in voor de veiligheid ervan. In hoeverre is een recall in de voedingsmiddelenindustrie te voorkomen?

Voedselveiligheid | Food Safety

Er is de voedingsmiddelenindustrie alles aan gelegen om de veiligheid van de voedingsmiddelen te waarborgen. Consumenten mogen niet ziek worden van de consumptie van voedingsmiddelen. De Rijksoverheid controleert hierop en ziet toe op naleving van de regels voor voedselbereiding. Naast optimale hygiëne en reiniging in het productieproces ter voorkoming van besmetting met ziekmakende bactierieën zijn er andere manieren om de kwaliteit van de producten gedurende het productieproces te voorkomen. Verder is het van belang dat de productinformatie die aan de consument verstrekt wordt correct is.

 

 

Hoeveel kost een terugroepactie?

De schade van een recall kan voor een voedingsmiddelenfabrikant al snel tot zo'n miljoen Euro oplopen. De waarde die we aan de repuatieschade ten gevolge van een terughaalactie moeten hangen is lastiger te berekenen. Wel is naar aanleiding van onderzoek bekend, dat 15% van de consumenten niet tot herhaalaankopen overgaat na een terugroepactie.

 

Terugroepactie voorkomen

Technieken die voorzien in detectie en inspectie van productvreemde materialen worden steeds verder doorontwikkeld. Aangezien de voedselketen lang en complex is, kan vooral het risico op product recalls zo veel als mogelijk geminimaliseerd worden. Met name het opsporen van fysieke verontreinigingen door middel van metaaldetectiesystemen en röntgeninspectiesystemen helpt recalls voorkomen. Visuele inspectiesystemen vermijden dure recalls en houden uw productielijn onder controle. Scanners inspecteren voorverpakte producten en detecteren verkeerd geëtiketteerde verpakkingen. Naast deze zogenaamde labelinspectie vind er een controle plaats op de lasnaadkwaliteit en op lasnaadcontaminatie.




Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
12 nov Vegetarische Slager gaat plantaardige burger leveren bij Burger King in Europa
12 nov Takeaway wordt grote sponsor EK Voetbal 2020
12 nov EIT Food investeert voor 56,4 miljoen euro in projecten voedingsindustrie
12 nov Britse voedingsindustrie voelt gevolgen Brexit
12 nov Geautomatiseerd wegen en etiketteren, niet enkel voor de allergrootste bedrijven (video)
11 nov Takeaway.com komt met bezorgtoeslag bij bezorgdienst Scoober
11 nov 'Jumbo kan nu Hema-winkels op toplocaties kopen'
11 nov Grootste deel voedsel en dranken uit de EU gaat naar Verenigde Staten
11 nov De Top 10 food trends in 2019
11 nov Hygiënerichtlijnen voor machines in de voedingsindustrie
08 nov Amazon wil drieduizend kassaloze supermarkten openen
08 nov Boodschappen doen in Montenegro
08 nov Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”
07 nov Colruyt past ‘enkele tientallen’ prijzen aan na entree Jumbo
07 nov Nestlé en Corbion gaan samenwerken aan voedingsgrondstoffen uit algen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?